menu

Nieuws

De macht van de kleine lettertjes

Bredavandaag logo
Babs Verstrepen

De schrik van elke huizenbezitter; hypotheek-gedoe en aanverwant geneuzel. Alleen al bij de gedachte dat ik me moet verdiepen in de kleine lettertjes breekt het zweet me uit.

Omdat de rentevaste periode afliep lag er een brief op de mat met een nieuwe rente aanbieding. Pennenlikkende vriendjes en vriendinnetjes raadde aan om te gaan shoppen, het rentepercentage kon immers vast nog wel verder naar beneden. Maar waar begin je? En hoe weet je zeker dat er tussen de kleine lettertjes niet iets staat waarvan je achteraf denkt; hoe heb ik hier overheen kunnen lezen? Waarom heb ik dit niet gezien? Want laten we eerlijk zijn, die polis voorwaarden, daar is toch niet doorheen te komen?

En nu gaat dit alleen maar over een huis. Een huis met een tuin en een dakkapelletje. Weliswaar het huis dat ik mijn thuis noem maar wanneer het erop aankomt is het niks meer dan de plaats waar mijn bed en mijn kledingkast staan. In het lulligste geval, verplaats je dat bed en die kast naar een goedkopere woning. Maar stel nou dat het niet om je huis gaat, maar om het pand waar je je bedrijf gevestigd hebt. Het kleine stukje op aarde waar je veel energie in stopt, en waar je je inkomen genereerd.

Die pech heeft Cultkitchen-eigenaar Raymond Assink, zo lees ik op BredaVandaag. Iedereen die ooit tijdens een bloedhete dag zijn tuin of balkon ontvlucht is om onder de bomen in het Valkenberg verkoeling te zoeken, heeft hem wel eens zien zitten met zijn tubes, kwasten en verfdoeken.

Door een aantal kleine lettertjes over het hoofd te zien in de hypothecaire voorwaarden is hij genoodzaakt een crowdfundingaktie op touw te zetten. Niet voor een vaag plan om heteluchtballonnen op te laten stijgen in de Sahara of om een nomade uit Tibet te adopteren, nee, om zijn bedrijf te redden. Of beter gezegd, om de bedrijfsvoering te continueren. Zonder pand, geen mogelijkheid meer om cursisten te ontvangen en geen ruimte meer om vergaderingen te hosten. Daarom verkoopt hij zijn werken voor ver onder de galerieprijs en geeft hij mensen de mogelijkheid om tegen een aantrekkelijke rente te investeren in zijn bedrijf.

Die kleine lettertjes zijn opgeschreven door een rancuneuze ex-schoonvader, en ondertekend toen de liefde hoogtij vierde. Nu de liefde over is, nemen de kleine lettertjes wraak waardoor kennelijk niet alleen een einde is gekomen aan een huwelijk, maar mogelijk ook aan deze mooie keuken der kunsten in de Belcrum. Ik hoop oprecht dat de liefde voor kunst het deze keer wint van die stomme kleine lettertjes.

Babs Verstrepen