menu

Nieuws

Auto’s weg, kippen erin in het Valkenberg

foto
Guido van der Kroef
Bredavandaag logo
Guido van der Kroef


Sinds kort is het park Valkenberg een stuk gegroeid. Het domein achter het theehuis tussen park en de singel, dat voorheen aan auto’s toebehoorde, is aan het park toegevoegd. De oude ijzeren poort en hekwerk zijn verplaatst naar de zijde aan de John F. Kennedylaan. De verkeerssituatie is aangepast nu er alleen nog maar aan de overkant van de singel snelverkeer kan passeren. De verkeersstroom vanaf de Sophiastraat is ook omgebogen en vindt geen vervolgweg meer in een verdere rondgang langs de singel. Allemaal wat ongemakkelijker voor het autoverkeer dan het was.


Maar dan de kippen die in het park tegenwoordig prominent de plaats van de valken hebben ingenomen. Ze voelen zich al kiplekker in het nieuwe parkdeel, en de haan trouwens ook. Knap van de ontwerpers dat je als bezoeker van het park meteen het gevoel hebt dat het park nooit anders is geweest. Wie niet beter weet, heeft geen idee dat er achter het theehuis een gloednieuw stuk is aangelegd. Alle complimenten dus voor de bedenkers van het plan. Temeer daar de uitbreiding naar de singel werkelijk iets aan het park toevoegt: rust, ruimte, groen. De parkbeleving is mooier geworden. Geen autoverkeer meer dat vlak langs het park zoeft. Wel kabbelend singelwater langs de parkrand. Het theehuis lijkt zich in het parklandschap veel meer thuis te voelen. 


Het terugdringen van het stedelijke gemotoriseerde verkeer is een ontwikkeling die op mondiaal niveau is ingezet. Veel Europese steden geven in dat opzicht een prachtig voorbeeld. Ondanks het feit dat het snelverkeer er soms ongemak van ondervindt, is de winst voor stedelijke leefbaarheid dermate groot dat het de investeringen dubbel en dwars waard is. Zo ook bij de uitbreiding van het Valkenberg.


Wie toch met vaart door het park wil gaan, moet zich bedienen van een fiets, rolschaatsen of een skateboard. Maar wandelen kan uiteraard ook. Dat geeft in ieder geval de tijd de haan eens diep in de ogen te kijken. En wie goed luistert, hoort de kippen tevreden tokken. Leve de vooruitgang!