menu

Column

Breda op onze gezondheid!

foto
Guido van der Kroef/iizzoo
De markt zorgt voor een gezonde impuls.
Bredavandaag logo
Guido van der Kroef

BLOG - Markt in de stad op een dinsdag. Het mag dan niet zo’n hele grote markt zijn, maar het is wel op het meest centrale plein van Breda. Op de Grote Markt immers. Dit plaatje is een mooi voorbeeld van hoe belangrijk onze Bredase leefomgeving voor onze gezondheid is.

Waarom dat zo is? Enige toelichting is op zijn plaats. Wat zien we op dit markttafereel (foto)?

Op de eerste plaats de Grote Kerk op de historische Grote Markt. Een historische binnenstad is belangrijk voor de sfeer en belangrijk voor de kwaliteit van leven in de stad. Of je er nu van houdt of niet, het voegt wat toe. Het trekt bezoekers aan, verhoogt de sfeer en maakt leven, werken en recreëren leuker.

Punt twee. De aanwezigheid en bereikbaarheid van betaalbare gezonde voedingsmiddelen. Die liggen op de markt voor het grijpen. Geen kunst dus om een goede hap te scoren. Maar wel iets om bij stil te staan. Want het regelmatig (kunnen) kopen van gezond voedsel is essentieel voor ieders gezondheid. Bovendien zien we tegenover de groentekraam ook nog de vistent. Vooral vette vis is een belangrijk onderdeel van een gezond dieet (vetzuur omega 3). Mooi meegenomen.

Punt drie. De markt bevindt zich in een voetgangerszone. Daar is het lekker wandelen zonder hinder van verkeer. Zo’n zone stimuleert bewegen. Net zoals trouwens parken, grasvelden en goede voetpaden. Maar voor een binnenstad is een autovrije zone met name essentieel. Hoe meer een mens beweegt, hoe gezonder hij blijft. Maar dan moet er wel de ruimte voor zijn.

Punt vier. Waar mensen zich vrij kunnen bewegen en zich ontspannen, wordt gemakkelijk sociaal contact gemaakt. Sociaal contact is een belangrijke voorwaarde voor de kwaliteit van ons leven. Eenzaamheid is een vijand van onze gezondheid. En ook: sociaal contact is een must voor de leefbaarheid van de stad. Op zijn beurt ook weer van belang voor ons welzijn. Een grote en buitengewoon ‘gelukkige’ stad als Kopenhagen heeft zelfs een speerpunt gemaakt van het creëren van autovrije zones en parken waarin leven en sociaal contact gestimuleerd worden.

Dan punt vijf, de veiligheid (lage plaatselijke criminaliteit). Met pin betalen is slechts één aspect. Hoe minder contant geld mensen hebben, hoe minder kans op zakkenrollerij en diefstal. Nou zijn we sowieso gezegend met het feit dat we op ons gemak door het centrum kunnen lopen, zonder extreem op onze hoede te hoeven zijn voor crimineel ongemak. Maar dat is lang niet overal op de wereld zo. Maar het gaat niet alleen om de harde cijfers. Minstens zo belangrijk is dat we ons subjectief veilig voelen. Ons veiligheidsgevoel, dat wordt positief beïnvloed door de inrichting  van de Grote Markt, de historische omgeving, de mensen die er nog meer zijn (sociale controle), en het feit dat het plein een gezellig en goed imago heeft.

Samengevat: een simpel plaatje van de dinsdagmarkt waar we veel uit kunnen leren over hoe de stad ons kan helpen gezond te blijven. Nog maar een rondje over de markt?

Guido van der Kroef