menu

Nieuws

Marleen Frencken: na ballen voor Unicef nu bandjes voor KWF

foto
Caroline Frencken
Marleen Frencken.
Bredavandaag logo
redactie

BLOG - Donderdag 4 juni 2015 starten twee teams van elk tien deelnemers namens het OLV-Lyceum aan de beklimming van de Alpe d’HuZes. Ze zijn (oud)leerling, medewerker of ouder en gaan fietsend of rennend voor het KWF de berg meerdere keren op. Tweeëntwintig weken, tweeëntwintig haarspeldbochten en tweeëntwintig verhalen. Vandaag, de vierde bocht met Marleen Frencken, gedreven ambassadeur van Unicef.

“Mijn drijfveer om deel te nemen aan de actie Alpe d’HuZes heeft te maken met het overlijden van mijn oma. Zij stierf aan kanker toen mijn moeder 16 jaar was, mijn leeftijd nu. Een oom van mij heeft de ziekte leukemie overwonnen. Ik hoop dat er heel snel betere medicijnen zullen komen, zodat kanker nog minder een dodelijke ziekte hoeft te zijn.”

“Door een langdurige ernstige blessure heb ik zelf ervaren hoe moeilijk het is als het fysiek niet goed met je gaat. Zelf heb ik jarenlang op hoog landelijk niveau getennist. Tot er zich scheurtjes in mijn achillespees aandienden. Er volgde een operatie en revalidatie en in die periode liet de tennistrainer helaas niets van zich horen. Je leert dan wel voor jezelf op te komen. Toen het minder goed met me ging op school bleef ik ondanks tegengeluiden zelf in de haalbaarheid van het vwo geloven.” Op school ervaart ze dat anders. “Het personeel op school reageert belangstellend op de actie. Docenten kijken anders naar je. Onze initiatief leeft enorm binnen de school.”

“Mijn familie is trots en vindt het stoer dat ik drie maal de berg op ga. Ik bereid me voor door regelmatig met mijn vader, mijn fietsmaatje en een enthousiast wielrenner, flinke afstanden af te leggen. Ook in teamverband beklimmen we regelmatig ons stalen ros. Zondag starten we met 40 kilometer rond Breda. Later volgen de Ardennen. Zelfs mijn zus die in Maastricht woont, heeft ook al enige heuvels voor me in petto.”

Marleen is bevlogen en enorm betrokken bij alle acties die team OLV onderneemt. Zij ergert zich aan iemand die er met de pet naar gooit. “Een sportief iemand moet een doorzetter zijn: gedreven en streven naar perfectie. Zelf heb ik aan landelijke hockeytoernooien deelgenomen. Ik speelde toen bij HC Breda. Uiteindelijk heb ik toch voor tennis gekozen. Je hebt het streven naar perfectie meer in eigen hand. Je resultaat kan dan niet beïnvloed worden door een teamgenoot die een avondje uit is gegaan.”

“Sport combineren met een goed doel geeft mij energie. Mij is gevraagd ambassadeur te worden voor Unicef. Een van mijn acties was oude tennisballen vragen bij verenigingen en die via internet te verkopen aan hondenbezitters. Dit leverde tot nu toe € 3000,00 op. Ook heb ik zitting genomen in het jongerenpanel van Unicef om op het hoofdkantoor grote activiteiten voor landelijke acties voor te bereiden. Daar heb ik ook Paul van Vliet ontmoet.”

“Met mijn klas 4VF hebben we bij een sportieve schaatsactie € 730,00 opgehaald. Onlangs heb ik armbandjes besteld met “OLV 4 Alpe d’HuZes” erop. Die gaan we proberen te verkopen aan de bezoekers van het OLV tijdens de Open Dag op zaterdag 31 januari en tijdens alle volgende activiteiten.”

 Ondanks de opsomming van sportieve activiteiten, is er naast school nog tijd voor andere zaken voor Marleen, zoals spelen op haar Spaanse akoestische gitaar. Beatles, Simon en Garfunkel. Maar eerst: op naar die berg.

Hans Goossens

Opbrenst tot nu toe € 27.000,00.