menu

Nieuws

Iwan Donkers geen ‘Leraar van het Jaar 2017’

foto
Vitalis College
Iwan Donkers een tijd terug met een taart vanwege de nominatie
Bregje Kop

BREDA- Iwan Donkers, docent aan de opleiding Veiligheid en Vakmanschap bij het Vitalis College, is net geen Leraar van het Jaar geworden. Hij was een van de drie finalisten voor deze titel ‘Leraar van het Jaar 2017’, waarvan de winnaar zaterdag werd bekendgemaakt. 

Ondanks het verlies heeft Donkers afgelopen zaterdag toch met plezier de bijeenkomst bijgewoond. “Natuurlijk baalde ik wel, maar ik heb echt een hele leuke dag gehad. Mijn familie en een aantal collega’s waren mee. Ik heb echt genoten.”

Donkers moest het afleggen tegen concurrent Conrad Berghoef die volgens hem een andere kijk op het MBO heeft dan hem. “Hij keek wat verder dan alleen het MBO, wat meer naar buiten gericht. Ik ben echt meer micro gericht,” zegt Donkers. “Ik had mezelf vijftig procent kans gegeven om te winnen. De strijd voor de titel ging tussen drie kandidaten. “Ik ga nog wel achter het juryrapport aan hoor,” lacht Donkers. “Zo ben ik dan ook wel weer. Ik wil weten wat mijn verbeterpunten zijn.”

Toen de jury de winnaar aankondigde wist Donkers al dat hij niet gewonnen had. “Ze vertelden dat de winnaar door zijn leerlingen streng gevonden werd,” zegt hij. “Toen wist ik al dat ik het niet was. Mijn leerlingen vinden mij nooit streng.”

In de aanloop naar de uitreiking toe heeft Donkers veel geleerd. “Ik heb veel mensen gesproken en daardoor heb ik geleerd dat ik een aantal dingen toch echt goed doe,” zegt hij. “Dat heeft er ook voor gezorgd dat mijn passie voor dit beroep weer extra is aangewakkerd.”

Voorlopig ziet Donkers het niet zitten om nog eens genomineerd te worden. “Ik vond het heel leuk, maar ze kunnen nu beter een andere goede docent kiezen,” vertelt hij. “Misschien zou ik het over tien jaar leuk vinden. Dan ben ik misschien wel een ander mens en sta ik anders in het onderwijs door extra jaren ervaring. Maar voorlopig hoeft het niet. Ik ben trots op wat ik tot nu toe heb bereikt.”