menu

Nieuws

Breda Drijft wil Utrecht uit recordboeken verdrijven

foto
Stadsfotograaf Breda
Wijnand Nijs

BREDA - De groei van rubberopblaasbootspectakel Breda Drijft gaat gestaag door. In 2016 groeide het evenement van 1000 naar 2000 deelnemers, dit jaar komen er nog zo’n 700 bij. Daarmee komt zondag  het wereldrecord binnen handbereik.

Dat wereldrecord staat nu met 350 opblaasbootjes op naam van Utrecht. “Maar daar moeten wij wel overheen kunnen gaan”, zegt Thibaud van der Steen van organisator Bootje Varen Breda.

Het gaat om een echt record. “Bij het Guiness Book of Records, daar hebben we aangegeven dat we het record van Utrecht willen verbeteren. Om dat aan te kunnen tonen gaan we beelden vanaf een hoog punt maken.”

Van der Steen verwacht zo’n duizend drijvende objecten aanstaande zondag. Net als afgelopen jaren loopt dat uiteen van bootjes tot zwembaden en een verdwaalde krokodil.

De opblaasartikelen zijn niet alleen in het water van de Haven en het Spanjaardsgat te zien. “Nieuw is dit jaar dat de deelnemers kunnen inchecken bij verschillende horecazaken op de Grote Markt en de Havermarkt. Dat moet ook een mooi gezicht worden”, verwacht de organisator.

Het doel van de nieuwe incheckprocedure is tweeledig. “We willen de stad er meer bij betrekken, en zorgen dat iedereen die bij de Haven komt meteen het water in kan.”

Andere nieuwigheden zijn een podium van Drop The 90’s, een grotere afterparty met een optreden van Jody Bernal én een verbod op het meebrengen van eigen drank. “In verband met de veiligheid. Dat is ook waarom we niet verder wilden groeien dit jaar. We waren al met Jazz uitverkocht, maar hebben het bewust hierbij gehouden.”

De verwachting is dat rond 15.00 uur de meester bootjes en andere drijfwaar op het water dobberen. “Het weer ziet er goed uit”, lacht Van der Steen. “24 graden, precies goed. Een paar graden kouder is niet lekker en op 30 graden zit ook niemand te wachten.”