menu

Nieuws

‘Dé boom’ van het Mastbos staat op sterven

foto
Staatsbosbeheer
De scheibeuk verliest spontaan takken.
Wijnand Nijs

MASTBOS - Voor veel mensen is het ‘dé boom’ van het Mastbos: de scheidingsbeuk op de kruising van de Oude Posbaan en de Lange Dreef. Voor de 250 jaar oude boom lijkt het einde in zicht. Maandag vielen er een paar fikse takken uit.

“Het is echt een markante boom”, vertelt boswachter Anneke Oomes. “Voor hardlopers van Sprint is het een markering, veel wandel- en fietsroutes voeren langs de kruising.”

Het is bovendien een boom met een geschiedenis. “Hij is ooit aangeplant op de scheiding van twee bosdelen. In 1996 is ie vrijgezet door collega’s, zodat hij goed kon groeien. Dat is ook zo gebeurd.”

In die tijd leed de boom al aan de kwaal die hem nu waarschijnlijk fataal gaat worden: de reuzenzwam. “Die ziekte is toen geconstateerd. Je ziet het ook als je onder de boom staat en omhoog kijkt: dan kijk je te makkelijk door het bladerdak heen, een teken dat er veel kale takken in zitten. Hij levert nu duidelijk steeds meer in”

En maandag vielen er dus spontaan takken uit, waarna de boswachters de paden die onder de boom doorvoeren afzetten. “Je wil niet dat iemand een tak op zijn hoofd krijgt.” Een paar jaar terug was al duidelijk dat het eeuwige leven van ‘dé boom’ eindig zou zijn. “Maar nu moeten we echt op korte termijn bekijken wat we doen.”

Als de scheidingsbeuk verdwijnt, dan moet daar een andere boom voor in de plek komen, vinden Anneke en haar collega’s. “We zouden graag op hoekpunten van het historisch kwadrant, dat 500 jaar oud is, bijvoorbeeld een rode beuk zetten, maar ook op deze plek op de grenslijn van dat kwadrant.”