menu

Nieuws

Nieuwe lector Avans onderzoekt ondermijning

foto
Amber Kuijs
Bredavandaag logo
redactie

BREDA - Avans heeft Emile Kolthoff aangesteld als lector Ondermijning. Kolthoff gaat samen met mensen die praktijkervaring hebben met ondermijnende criminaliteit onderzoek doen. Het doel van dat onderzoek is de weerbaarheid van professionals te vergroten.

Volgens de onderzoeker worden onder meer burgemeesters, wethouders, agenten, huismeesters van woningcorporaties en nog een aantal andere beroepsgroepen dagelijks geconfronteerd met ondermijnende criminaliteit. “Bedreiging, misleiding en beïnvloeding zijn aan de orde van de dag.”

De lector geeft aan dat in Brabant al veel energie wordt gestoken in de aanpak van ondermijning. ok wordt veel onderzoek verricht naar de criminele activiteiten die te maken hebben met ondermijning en de aard en omvang van het fenomeen. “Waar we tot nu toe minder van weten, zijn de mechanismen die ervoor zorgen dat de ‘bovenwereld’ ongewild ondermijnende activiteiten faciliteert. Bijvoorbeeld door het verlenen van vergunningen, het niet handhaven waar dat wel in de rede zou liggen, ongewenste beïnvloeding van het politieke proces. Ook is het niet duidelijk hoe we dergelijke mechanismen kunnen bestrijden”, stelt Kolthoff.

Onderdeel van het onderzoek dat Kolthoff gaat opzetten is het in kaart brengen van de vormen van ondermijning waarmee professionals in een groot scala aan beroepen te maken hebben en hoe deze vormen van ondermijning zijn te beïnvloeden.

In het lectoraat staat het ontwikkelen van barrières, ofwel contrastrategieën dan ook centraal. Volgens de lector start het met het creëren van bewustwording van het begrip ondermijning. “Beoogd wordt om het handelingsperspectief en weerbaarheid van professionals en organisaties te kunnen vergroten en er zo voor te zorgen dat pogingen tot ondermijning niet meer werken.”

Avans wil met het lectoraat en onderzoek de verbinding tussen het onderwijs en de beroepspraktijk te verstevigen. Kolthoff: “Zodoende leiden we onze studenten op tot de professionals van de toekomst. Dat in combinatie met het onderzoek dat we opzetten, ondersteunen wij onze partners in het werkveld. En ik wil de mogelijkheden verkennen om in nauwe samenwerking met relevante partners een kenniscentrum in te richten op het gebied van contra-ondermijning.”