menu

Nieuws

André Kuipers ‘landt’ voor inspiratielezing ambtenaren in stadhuis

foto
Amber Janssen
Bredavandaag logo
Amber Janssen

BREDA - Astronaut André Kuipers bracht dinsdagmiddag een bezoek aan Breda. In het stadhuis aan de Grote Markt inspireerde hij ambtenaren, gespecialiseerd in klimaat, met zijn verhaal over klimaatveranderingen.

In zijn tijd in de ruimte dacht Kuipers een douche het meest te missen, dat was uiteindelijk niet zo. “Ik miste de natuur, het groen om me heen”, vertelt Kuipers zijn gehoor.

Hij vertelt over de gevolgen van de zeespiegel door smeltend ijs. “ Het is niet zo zwart wit allemaal. Ik ben zelf in Groenland geweest om te kijken wat het effect is. Zij zien daar een nieuw Dubai ontstaan”, grapt Kuipers.

In de foto’s van de aarde vanuit de ruimte, die Kuipers laat zien, is er goed verschil te zien van de eerste keer dat hij in de ruimte was en de tweede keer. “Er komen 200.000 mensen per dag bij, daarom moeten we nieuwe dingen verzinnen. Ik kan ook niet verwachten dat mensen net zoals ik hun huis helemaal duurzaam maken, maar alle kleine beetjes helpen. We moeten bewust worden daar gaat het om”, stelt Kuipers.

De lezing van Kuipers maakte deel uit van een paar uur durend programma, waarmee tientallen ambtenaren uit verschillende gemeenten nieuwe inzichten over klimaatveranderingen voorgespiegeld kregen.