menu

Nieuws

NHTV ontvangt sleutel van oude klooster

foto
Yvonne Keulaars
Bredavandaag logo
Yvonne Keulaars

BREDA - De NHTV heeft na zes jaar de sleutel van het klooster aan de Mgr. Hopmansstraat mogen ontvangen. De voormalige bewoonsters, de Congregatie van de zusters Franciscanessen, nemen afscheid van hun vertrouwde onderkomen.

Door Amber Janssen en Yvonne Keulaars

Het monumentaal klooster wordt onderdeel van een grote, groene campus. De vijf academies van de hogeschool komen daarmee samen op één centrale locatie in het centrum van Breda. In het klooster komen de opleidingen Toerisme, Hotel en Facility.

Hein van Oorschot, voorzitter van het College van Bestuur van de NHTV, opende maandagmiddag de festiviteiten omtrent de overdracht. “We zijn trots op wat we hier tot stand kunnen gaan brengen”, aldus Van Oorschot. Hij bedankt de zusters als voormalige ‘buren’ en voor de kopjes thee. Zuster Imelda Kox stemde hiermee in en overhandigde de sleutel van het klooster.

Ook burgemeester Paul Depla was aanwezig tijdens de plechtigheid. “Het is een oud pand met een rijke geschiedenis. Mensen zullen later denken dat het klooster het oorspronkelijk NHTV-pand is en dat de hoofdafdeling er later bij is gekomen”, grapte de burgemeester.

“Nu we de sleutel hebben, kunnen we het gebouw geschikt gaan maken voor het onderwijs”, aldus woordvoerster Maaike Dukker. Het klooster is al 65 jaar oud. “De huidige ingang is te klein voor zoveel studenten, daarom komt er een doorgang onder het gebouw waar ook fietsers doorheen kunnen.”

In september 2018 moet het klooster af zijn en daarna wordt het hoofdgebouw aangepakt. “Het terrein wordt gerenoveerd, buiten wordt veel groen aangelegd en er komt een hardloopparcours om de gebouwen heen. Parkeren kan straks aan de buitenzijdes van de campus”, aldus Dukker.

Van 8 mei tot en met 13 mei organiseert de NHTV in het kader van haar 50ste verjaardag een Festival Week. In deze week is er dagelijks een belevingstour, waarin het verleden, heden en toekomst van de NHTV centraal staan.

Bekijk hier hoe het klooster eruit moet gaan zien.