menu

Nieuws

Rat Verlegh Stadion wekt energie op

foto
Peter Visser
Wijnand Nijs

BREDA - Het Rat Verlegh Stadion wordt duurzaam. Het stadion krijgt LED-verlichting en 1.900 zonnepanelen. Dit jaar nog wordt het stadion energieneutraal gemaakt, zoals maandag al duidelijk werd.

De zonnepanelen moeten in de loop van 2017 zijn geplaatst. In eerste instantie werd gesproken over 2600 panelen, op basis van de beschikbare subsidie. “Dat bleek niet haalbaar vanwege het gewicht van dat grote aantal panelen. Na constructieberekeningen was dit de uitkomst”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De 1900 zonnepanelen worden verdeeld over de overkapping aan de 4 zijden rondom het veld. De zonnepanelen leveren meer energie dan voor dagelijks gebruik nodig is. Hierdoor daalt het energieverbruik van de club en bespaart NAC kosten.

Als onderdeel van het energieneutraal maken van het stadioncomplex worden de huidige lichtmasten vervangen door LED-verlichting. Daarmee voldoet NAC ook aan de UEFA-eisen voor WEURO 2017, het EK voor vrouwen, en eventuele toekomstige Europese wedstrijden van NAC.

Deze verduurzaming is onderdeel van het plan van de gemeente om van Breda in 2044 een CO2 neutrale stad te maken. In totaal worden 69 gemeentelijke gebouwen aangepakt. Dit moet €18,6 miljoen kosten en in 2025 klaar zijn.

NAC is tevreden met deze maatregelen. “Hiermee bespaart NAC op termijn op de energiekosten en het betekent dat het Rat Verlegh Stadion op dit gebied klaar is voor de komende jaren, met onder andere het EK voor vrouwen aankomende zomer”, aldus Algemeen Directeur Justin Goetzee.