menu

Nieuws

Historische putdeksels Gemeente Princenhage verplaatst

foto
Marian Verheij
Bredavandaag logo
Amber Kuijs

PRINCENHAGE - De dorpraad heeft zich ingezet voor het behoud van vijf putdeksels uit de tijd van de Gemeente Princenhage. Deze putdeksels lagen in de Heuvelstraat.

Door vernieuwing van de riolering dreigden de putdeksels verloren te gaan. Hier wilde Princenhagenaar Wibout van Dort een stokje voor steken. Hij klopte daarvoor aan bij dorpsraadvoorzitter Marian Verheij.

“Wibout kwam naar mij toe met de vraag of ik wilde kijken wat er gedaan kon worden voor de putdeksels’, vertelt Verheij. “In eerste instantie dacht ik dat het moeilijk werd maar het tegendeel bleek waar.”

“Ik zag ambtenaren van de afdeling beheer door de Heuvelstraat lopen vanwege de riolering. Ik heb ze toen aangesproken en de situatie uitgelegd. Toevallig zat daar de projectleider van de riolering in Princenhage bij.”

Binnen drie weken was het geregeld. “Ik moest de projectleider wat informatie en foto’s sturen en toen heeft hij het heel snel geregeld. Nu liggen er al vier deksels op de Haagsemarkt, de vijfde komt als de kerststal weg is. Als het niet zo makkelijk gegaan was, dan was ik tijdens de vernieuwing zelf met een tentje bij de putdeksels gaan zitten.”

Ook vertelt ze dat de bewoners van de Heuvelstraat altijd al letten op wat er met de deksels gebeurde. “Die bewoners vinden het ook heel belangrijk dat de deksel behouden blijven. Ze hebben nu geen functie meer maar het heeft wel een mooie betekenis, het is een mooi symbool.”

“Mijn vader zei vroeger altijd ‘je moet ook naar boven kijken’. Ik zeg tegenwoordig tegen iedereen ‘niet alleen lopen op de stoep maar ook kijken naar waar je op loopt, want je loopt op een rijke historie’.”