menu

Nieuws

Breda presenteert zich als een groot Kodakmoment (foto's)

foto
Perry Roovers
Volle bak in het park.
Wijnand Nijs

BREDA - Het schrikbeeld van een levendige stad? Natte, koude en donkere dagen waar geen eind aan komt en waar je voor je lol de binnenstad niet ingaat. Breda is deze dagen het volstrekt tegengestelde. Vrijdagavond was de eerste avond voor Winterland Breda, waarmee Breda zichzelf als kerststad op de kaart wil zetten.

Bij de aankondiging nog maar een paar maanden geleden klonk sceptisch geluid. Kon dat allemaal wel in die korte tijd? En past het wel bij Breda? En loopt de stad niet teveel risico? Dat laatste moet na afloop blijken, als alle partijen in een gedegen evaluatie hun mening geven en iedereen zijn zegje kan doen over wat het heeft opgevelerd. Tot die tijd klonk in de stad vrijdagavond vooral optimisme.

Want in deze donkere dagen doet licht veel. Dat was woensdagavond al te zien bij het in gebruik nemen van de nieuwe ledverlichting van de Grote Kerk. Daar gaven de lichtmakers een show weg, vooral om te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Het was een show waarnaar je als Bredanaar in het buitenland even stil blijft staan om te kijken wat daar toch weer gebeurt, maar die - vooral online - voor wat gemopper zorgde.

In het park straalde vrijdagavond alles in volle glorie en was vrijwel niemand te vinden die niet fotograferend of filmend zijn weg baande door het tafereel. Een reuzenrad, de kraampjes, de slierten aan lampjes in de bomen. Ook daar ledverlichting die meer kan dan je ouderwetse serieel geschakelde kerstverlichting. Om dat te laten zien houdt Winterland elke avond in samenwerking met Livingprojects dagelijks vanaf 17.00 uur ieder half uur een  lichtshow in de bomen van het Winter Parc, waar de nostalgische kermis en de kerstmarkt broederlijk naast elkaar staan. Het is misschien vloeken bij de kerk, maar de tienduizenden bezoekers van buiten zouden zo'n schouwspel bij de Grote Kerk waarschijnlijk ook wel waarderen.

Op de Havermarkt gingen de eerste roetsjers op een rubberband van de ijsglijbaan en bij de magisch verlichte Haven gaan de ijzers onder op de schaatsbaan. En al ver buiten het traditionele stapcentrum begint het winterse geviel, want ook bij het Van Coothplein is de aankleding winters en staat een grote Winterlandpoort. En dan is Serious Request niet eens begonnen. Breda presenteert zich als een groot Kodakmoment.