menu

Nieuws

Veel steun voor Bredase moeder met ALS: ‘Hartverwarmende reacties’

Oldina Berika en het logo van de stichting die voor haar kinderen wordt opgericht.
Bredavandaag logo
Niels Paans

BREDA - Een waardig afscheid, dat is wat Bianca van der Berg voor haar terminale vriendin Oldina Berika wil. De Bredase lijdt aan de ziekte ALS en kreeg onlangs te horen dat ze niet meer lang te leven heeft.

Een kleine drie maanden geleden werd de spierziekte ALS bij Berika geconstateerd. Als alleenstaande moeder met drie jonge kinderen (2, 7 en 11 jaar) was de shock enorm. Van der Berg: “En ook financieel heeft Oldina het niet breed. Dat kwam er dus ook nog eens bovenop.”

Van der Berg startte daarom een Facebookactie om haar vriendin te steunen. Doel van de actie is om de kinderen van Berika in de toekomst financieel te ondersteunen en de ziekte onder de aandacht te brengen. Dat moet resulteren in de stichting Fontein des Levens.

“De reacties daarop zijn enorm positief. Een mooi voorbeeld is een man die 10 euro doneerde, maar tegelijkertijd ook leeft van een AOW-uitkering. Zulke initiatieven zijn hartverwarmend om mee te maken”, vertelt Van der Berg. “En naast het geld krijgt Berik ook hele andere leuke dingen. Zo komt er met de kerst een thuiskok voor haar koken en kreeg ze laatst een vakantie aangeboden.”

Het dagelijks leven is voor de Bredase inmiddels een hele opgave. Naast de zorg voor en over haar kinderen, moet ze ook al nadenken over wat er moet gebeuren als zij er niet meer is. Zo vreest Berika voor de consequenties die het verlaten van haar huurhuis heeft, vertelt Van den Berg. “Er komt mogelijk een opleveringsrekening aan van WonenBreburg. In de financiële situatie van Oldink is dat bijna onbetaalbaar. Ik hoop daarom dat WonenBreburg inziet in wat voor een situatie mijn vriendin zich bevindt.”

Ingrid van Loon, woordvoerder van WonenBreburg, laat weten te kijken naar de mogelijkheden: “We zullen met Berika en de gemeente in gesprek gaan hierover. Voorop staat dat wij niet zomaar koud een rekening zullen versturen.”