menu

Nieuws

Nieuw tweedaags foodfestival in Electron

foto
Foood Breda
Tessa Gorissen

BREDA - Breda krijgt een nieuw tweedaags foodfestival, Fijnproevers en Smaakbarbaren geheten. Het festival vindt op 31 oktober en 1 november plaats in Electron. Onder andere een debat met Guido Weijers staat op het programma.

Foood Breda en Kairos Events wilden een festival waarbij het meer is dan alleen eten. “Het is als kritiek op de platte foodfestivals. Dit multifestival overstijgt door alle activiteiten de ‘food’ een beetje”, vertelt Lisette Spee van Foood Breda.

Vooral de rijke geschiedenis van Breda op het gebied van eten was de drijfveer voor het festival. Zo kende de stad de suikerfabriek, maar ook veel snoep wordt hier geproduceerd. Maar weinig mensen weten dat Breda deze geschiedenis heeft, aldus de organisatoren. “Juist deze geschiedenis is voor ons interessant als je een festival maakt over de stad.”

Fijnproevers & Smaakbarbaren is voor een verschillend publiek toegankelijk. “Men wil nog wel eens een extreem standpunt innemen wanneer iets op internet wordt gelezen. Met dit festival proberen we hier een balans in te vinden”, legt Spee uit. Daarnaast wil de organisatie de bezoekers het gevoel meegeven dat zij iets geleerd hebben. "Zoals de geschiedenis van Breda en het gebruik van vlees bijvoorbeeld", voegt Spee hieraan toe. 

Er zijn meerdere activiteiten te vinden tijdens het weekend, naast de Food Market, waar een grote verscheidenheid aan eten te krijgen is. Acaï zorgt voor biologische sapjes en Dokter Worst staat weer paraat om bezoekers te voorzien van zijn beroemde broodje worst. Iedere cateraar vertelt een verhaal over zijn product. Enkelen geven een workshop of proeverij.

“We hebben standhouders in eerste instantie gekozen onder de noemer ‘eigen volk eerst’. Je bent trots op wat uit je stad komt en hier moet je mee pronken.” Maar ook een selectie op tegenstellingen is gemaakt. "Zo staat Dokter Worst naast een catering die werkt met insecten."

Tijdens het grote vleesdebat van Food University gaat cabaretier Guido Weijers samen met Hanneke van Veghel de discussie aan met schapenherder Stijn Hilgers en veeboer Sander van de Haar over het gebruik van vlees. Spee is van mening dat ieder verhaal van beide kanten gehoord moet worden.

Naast al het eten staan ook kunstwerken dit weekend centraal in de Food Gallery. Het drie meter hoge suikerkunstwerk van Wouter Osterhold wordt nog een keer uit de berging gehaald, maar ook illustrator Renie Lamers is aanwezig om live artworks van eetbare inkten en papier te maken.

De tweede editie vindt medio 2016 plaats in de Spoorzones van de vijf grote Brabantse steden. “Breda is de kick off. Door de samenwerking tijdens Brabant Culturele Hoofdstad, hopen we dat de volgende editie vijf keer zo groot wordt”, aldus Spee.