menu

Nieuws

Jaarlijkse duizend aanhangers hout gestolen uit West-Brabantse bossen

foto
Wijnand Nijs
Wijnand Nijs

ULVENHOUT - Een Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) van Staatsbosbeheer heeft maandag een man aangehouden. De man wordt verdacht van poging tot diefstal van hout in boswachterij Ulvenhout. De man had bomen omgezaagd voor haardhout. 

Jaarlijks lopen zo’n vijftien personen tegen de lamp terwijl ze in West-Brabantse bossen hout aan het roven zijn. Jaarlijks verdwijnt op die manier zo’n 500 kuub - 1000 aanhangertjes vol - aan hout uit de bossen. “Hout dat al verkocht is en dat als kisthout of zaaghout bij de bouwmarkt terechtkomt”, vertelt Bathoorn. Staatsbosbeheer loopt door de diefstal inkomsten mis. “Daarmee duperen de dieven indirect de andere bosbezoekers, doordat we minder geld voor onderhoud overhouden.”

De Ulvenhoutse houtdief was de tweede in een paar dagen tijd. Vorige week werd in boswachterij Dorst een persoon aangehouden wegens diefstal van hout. Diefstal van bomen uit het bos is een veel voorkomend probleem, geeft Michel Bathoorn van Staatsbosbeheer aan. “Het is bovendien een misdrijf, het levert een strafblad op.”

De diefstal van hout lijkt onschuldig, maar is het niet. “Een gezond bos heeft veel dode bomen”, vertelt de boswachter. Dat lijkt raar. “De dode bomen zijn onmisbaar, daar leven insecten in. In een dode eik leven honderden verschillende insecten die aan het begin van de voedselketen zitten voor vogels.”

Om de diefstal tegen te gaan is Staatsbosbeheer onder meer samen met provincie, gemeenten, Openbaar Ministerie en politie Samen Sterk in het Buitengebied(SSiB) gestart. Dit project loopt nu een kleine drie jaar. Het moet de pakkans vergroten. “De focus ligt daarbij op de aanpak van stropen, wildcrossen en afvaldumpingen, onder meer van drugs.. Een team van toezichthouders is daartoe 24 uur per dag en zeven dagen per week op pad in het buitengebied.”