menu

Nieuws

Deze inbraakgolf drijft klusbedrijven in Breda tot wanhoop

foto
flickr
Het is niet moeilijk om gereedschap te slijten op de zwarte markt.
Freek de Swart

BREDA - Verschillende wijken in Breda worden momenteel geplaagd door een inbraakgolf. De criminelen hebben het voorzien op het gereedschap in bestelbusjes van klusbedrijven. Alleen al vorige week zou er zijn ingebroken bij minstens 12 wagens.

Erik Voskamp van klusbedrijf Voskamp was van tevoren nog gewaarschuwd dat er inbrekers actief waren in zijn wijk. “Eigenlijk moet je elke avond je bus leeghalen, maar niemand doet dat. Anders kan je wel om 4 uur ‘s nachts beginnen met werken, dat heeft geen zin.”

De bus van Voskamp werd op klaarlichte dag bestolen. Volgens de ondernemer worden alle bussen op dezelfde manier opengebroken. “Ze zetten hun eigen bus naast de wagen en slaan dan het raampje aan de bijrijderskant in. Vervolgens kunnen ze bij de deurvergrendeling en laden ze alle koffers over in hun eigen bus.” Aangezien klussers wel vaker gereedschap aan elkaar uitlenen zou het leuren met de gereedschapkoffers niet opvallen.

Ook bij de bestelbus van William is ingebroken. Hierbij is er voor duizenden euro’s aan gereedschap gestolen. Dat het probleem speelt in onder andere de Biesdonk bleek wel toen hij rondreed in zijn wijk. “Ik kwam onderweg toen twee andere busjes tegen waarbij precies hetzelfde raampje was stukgeslagen.”

De bestelbus van William krijgt binnenkort een alarminstallatie en speciale sloten. “Ik wil dit niet nog een keer meemaken.” Volgens de klusjesman kan de politie niet veel doen aan de inbraakgolf. “Alleen als je ze op heterdaad betrapt kan je iets doen.”

Voskamp is het daar niet mee eens. De politie zou volgens hem vaker kunnen surveilleren in de wijken. Ook de manier van aangifte doen kan volgens hem makkelijker. “Dat is een ellende waar je zo twee, drie uur mee bezig bent. De inbrekers hebben daarentegen maar 30 seconden nodig om een bus te bestelen.” 

Politiewoordvoerder Jeroen Steenmeijer laat in een reactie weten bekend te zijn met het probleem. “Inbrekers weten dat veel van deze bestelbusjes met inhoud tegenwoordig in de woonwijken staan.” De woordvoerder raadt buseigenaren aan om goede beveiliging aan te schaffen en te zorgen dat mensen niet de bus in kunnen kijken. “We zeggen altijd dat je geen buit in de auto moet laten liggen, maar ik snap dat dit voor klussers bijna ondoenlijk is.”