menu

Nieuws

‘Mastbos gevaarlijk door topzware dennen’

foto
Perry Roovers/SQ Vision
Dennen rond Hotel Mastbosch dreigen het te begeven.
Wijnand Nijs

MASTBOS - Het lijkt aantrekkelijk: lekker wandelen in het Mastbos, dat door de sneeuw van de afgelopen uren is omgetoverd tot een kerstkaart. Toch is het advies van boswachter Marcel Douma: doe het niet.

“De ijzige sneeuw en de wind, die zorgt dat de soms 200 jaar oude Dennen in het Mastbos in beweging komen”, stelt Douma. “En dat kunnen die bomen niet hebben. Vandaar dat wij wel het advies geven om het bos te mijden nu. De sneeuw is plakkerig, blijft op takken liggen van oude dennenbomen en vooral de kruinen kunnen daar slecht tegen.”

Ook de brandweer waarschuwt inmiddels voor veel vallende bomen en brekende takken in de gehele regio door de zware sneeuwval.

Het advies van Douma om toch te genieten van de schilderachtige sneeuw: “Ga naar open landschappen, zoals de Strijbeekse heide.”

Bij Hotel Mastbosch is inmiddels de weg afgezet omdat een aantal van de oude dennen gevaarlijk over de weg hangt. “Er zijn al een paar grote takken afgegaan”, ziet hoteleigenaar Peter Werther. Hij bevestigt het beeld van Douma. “Je hoort constant takken knakken. Bij ons in de bocht is de weg afgezet, we houden het nu maar goed in de gaten. Het zou jammer zijn als deze bomen omgaan.”

Voor de gasten van het hotel heeft het weinig gevolgen. “Ik sta er nu bij om te zorgen dat ze op veilige manier bij de auto kunnen komen, en als ze slecht ter been zijn haal ik de auto voor ze op.” Werther verbaast zich wel over de laconieke manier waarop mensen met de krakende bomen omgaan. Sommige mensen denken, dat lint is niet voor mij.”

"Hier in de Teteringse bossen ook", meldt een lezer. "Levensgevaarlijk met wat er allemaal afbreekt. Maar behoorlijk wat mensen die dat niet in de gaten hebben."

Lees ook: Breda wordt wakker onder witte deken

Bekijk de foto's in onze fotoalbums.


 

Tags
sneeuw