menu

Nieuws

Rush Hour Race: Supersnel van Etten-Leur naar Breda met de E-bike

foto
Freek de Swart
Jurgen van Goorbergh, winnaar van de Rush Hour Race
Freek de Swart

BREDA - Een E-bike blijkt het snelste vervoersmiddel tussen Etten-Leur en Breda. Tijdens de Rush Hour Race kwam Jurgen van den Goorbergh als eerste aan op de speed pedelec. Als laatste kwam Michiel van Nispen binnen met de bus. De race werd georganiseerd door de gemeente Breda om het tienjarig bestaan te vieren van het snelfietsweg (F58) tussen de twee plaatsen.

Jurgen van den Goorbergh is erg tevreden met zijn overwinning. Door de vele rechte stukken op de F58 zat Jurgen zonder veel moeite al snel aan de 45 kilometer per uur.  “We hebben vandaag laten zien dat je op een hele mooie manier van A naar B kan komen. Deze fiets is binnen een straal van 20 kilometer even snel of sneller dan elk ander vervoersmiddel."

Ook Armand van der Smissen is te spreken over de fietsroute. Hij behaalde op zijn gewone fiets een gedeelde 3e plek samen met nachtburgemeester Martijn Bonk op een E-bike. “Het is een goed fietspad waar je tot een kilometer van Breda maar twee stoplichten tegenkomt.” De grootste hinder had Armand nog van de scholieren die wel eens 4 man breed willen fietsen. “Dan moet je wel even uitkijken, want jonge kinderen hebben altijd voorrang.” 

Wethouder Akinci vond de race een mooie viering van 10 jaar F58. “Mensen weten dat ze in het centrum sneller zijn met de fiets. Deze race laat zien dat het ook voor grotere afstanden de moeite waard is om de fiets te nemen.” Dat Aad Ouborg tweede werd met de auto doet daar volgens de wethouder niks aan af. “Aad had wat geluk omdat weinig files waren vandaag. De fiets doet op deze afstanden niet onder voor de auto.” 

Als het aan Akinci ligt komt er binnenkort meer snelfietswegen. Met name de route Tilburg-Breda staat hoog op het verlanglijstje. De prijs van een goede E-bike vindt Akinci nog te overzien. “Hij is niet duurder dan een scooter, je bespaart brandstof en je blijft er slank door.”