menu

Nieuws

Koepel mogelijk ingezet voor opvang asielzoekers

foto Raymond Tillieu
Bredavandaag logo
redactie

BREDA - De Koepel is in beeld als opvanglocatie voor asielzoekers. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is naarstig op zoek naar nieuwe opvanglocaties nu er een enorme toeloop van asielzoekers is door de burgeroorlog in Syrië en de toestand in Eritrea.

Door Pepijn Nagtzaam en Wijnand Nijs
Verschillende bronnen melden dat hierover gesproken wordt. In de Koepel zou inmiddels een van de units weer in gereedheid zijn gebracht. Die biedt plaats aan zo’n 170 mensen. Het zou gaan om noodopvang van vluchtelingen uit Eritrea in de voormalige vrouwengevangenis tijdens de intakeperiode. De gevangenis aan de Nassausingel zou niet bedoeld zijn voor permanente opvang. De Koepel zou daarvoor niet geschikt zijn, vanwege de vrijheden die asielzoekers in een opvangcentrum hebben. Zo hebben de cellen tralies, iets dat in een asielzoekerscentrum vermeden wordt. Na een tot twee maanden zouden de asielzoekers moeten doorstromen of worden teruggestuurd.

Een woordvoerder van het COA bevestigt dat gezocht wordt naar nieuwe locaties, daarbij zouden gevangenissen nadrukkelijk in beeld zijn. Of de Bredase gevangenis daarbij hoort kon hij maandagavond niet zeggen. Onder meer in Gilze, waar asielzoekers op het voormalige luchtmachtterrein worden opgevangen, leidde een tekort aan plaatsen halverwege mei al tot opvang van asielzoekers in een sporthal. Een noodzakelijke maatregel, stelde de woordvoerder van het COA tegenover BN DeStem.

De Koepel staat sinds half april leeg nadat staatssecretaris Teeven besloten had de gevangenen in andere locaties te huisvesten. Eigenlijk zou de gevangenis pas per 1 januari 2016 leeg komen. Doordat personeel voortvarend op andere plaatsen aan het werk kon dreigde een onderbezetting, waarna besloten werd tot versnelde leegstand. Aangekondigd werd wel dat De Koepel tot 2016 als mogelijke achtervang zou gelden. Tijdens de bosbrand in het Mastbos werden jeugdgevangenen tijdelijk ondergebracht in het gebouw.