menu

Nieuws

Google-fotograaf plaatst 20-duizend foto's Breda online

De basis van een van de nieuwe punten op Google Maps: de Grote Markt. foto Jeroen den Ridder
Wijnand Nijs

BREDA - ‘Waarom staan er van die verouderde foto’s op Google Streetview?’ De Bredase fotograaf Jeroen den Ridder kreeg dit soort vragen geregeld voor zijn voeten geworpen. Hij was de opmerkingen zat en ging met zijn camera de stad in, vooral naar plaatsen waar het Google-autootje niet kwam.

“Ik heb de afgelopen maand 20.000 foto’s gemaakt denk ik”, vertelt de ‘Google vertrouwde fotograaf’. “Ik ben de parken in geweest, zoals het Valkenberg en Brabantpark.” Ook ging hij de binnenstad in, waar de auto niet is geweest. “Op een mooie zonnige dag, dan ziet het er allemaal wat aantrekkelijker uit.”

Twintigduizend foto’s klinkt veel, maar dat is verklaarbaar. “Op elk punt maak ik in vier richtingen drie foto’s. Eentje onderbelicht, eentje overbelicht en een gewoon belicht. In het Valkenberg heb ik dat op 26 plaatsen gedaan.” En dan gaat het snel. Voor heel Breda heeft hij 25 gigabite aan beelden op Maps geplaatst.

De nieuwe foto’s zorgen ook voor een reis door de tijd. “De foto’s die ik deze maand in het Valkenberg sluiten aan op de foto’s die Google in 2011 heeft gemaakt op de JF Kennedylaan.” Projecten op de korte termijn zijn het station en de wellicht de Tramburg. Over het station heeft hij contact met de gemeente Breda. Hij plaatst de beelden op Google Maps Views, zoals iedereen dat kan doen. De Grote Markt kreeg vorige week op die manier een nieuwe view. De nieuwe beelden zijn te bekijken door met Maps het gele poppetje boven de kaart te houden en op een blauwe stip los te laten.

“En ik ben bezig met de verschillende culturele instellingen, die ga ik ook doen.” Zo heeft MOTI al een plekje gekregen.

Daarnaast maakt hij in opdracht 360-graden beelden van bedrijven, die eveneens op Maps te vinden zijn als Businessfoto. Zo heeft hij al zo’n veertig bedrijven een virtuele voordeur gegeven aan de Google Mapsstraat. Maar ook het NAC-stadion en de Grote Kerk zette hij al op de kaart.

De opgefriste straatfoto’s en de foto’s van de parken en winkelstraten verschijnen deze weken op Google Maps. Een aantal is al gepubliceerd en toegankelijk via de Google Maps-pagina van Den Ridder.