menu

Nieuws

Vrijwilligersacademie moet vrijwilligers stimuleren

Vrijwilligers zijn overal actief, zoals bij de Voedselbank. archieffoto Marc de Vries
Pepijn Nagtzaam

BREDA - Breda kent sinds deze week de Vrijwilligersacademie Breda. Een 'school' waar vrijwilligers binnen de gemeente Breda terecht kunnen voor het vergroten en delen van hun kennis, het verbeteren van hun vaardigheden en het ontmoeten van andere vrijwilligers.

Doe is dat de vrijwilligers hun talenten nog beter in kunnen zetten en dat ze nog meer plezier krijgen in het doen van vrijwilligerswerk. De aftrap was bij Breda-Actief, waar ook verschillende organisaties aanwezig waren die veelvuldig werken met vrijwilligers of dat in de toekomst verwachten te doen, zoals Thebe.

"Wat voor mij belangrijk is, is dat het initiatief uit de organisatie komt”, zegt wethouder Bob Bergkamp, die namens het college het startsein gaf. Het is duidelijk dat vrijwilligerswerk een steeds belangrijkere plek in gaat nemen binnen verschillende instanties, zoals de zorg."

Voor Bergkamp gaat het er vooral om dat de verschillende aangesloten organisaties zelf kennis en kunde uitwisselen. "Als je kijkt naar bijvoorbeeld 'tientjes Breda', dan is het mogelijk dat zij expertise nodig hebben op zakelijk gebied. Het is mogelijk dat ander vrijwilligers, die financieel meer ervaring hebben, hen dan helpen. En dat kan ook andersom." Daar draait het om voor Bergkamp. "Helpen en ondersteunen."

"Het is een goed initiatief", meent de wethouder. "En het past zeer goed binnen de tijd, waarin we toch kijken naar wat mensen zelf kunnen. De organisaties gaan ook zelf het verdere programma vormgeven. De inhoud daarvan zal moeten ontstaan vanuit de behoefte van de aangesloten vrijwilligers en organisaties."

Als het aan de wethouder ligt, groeit de academie de komende jaren. "Breda-Actief is nu de initiatiefnemer. Een idee als dit heeft trekkers nodig. Dat houdt niet in dat zij dat altijd blijven, het zal een samenwerkend geheel moeten worden."