menu

Nieuws

De baard is overal, ook in Breda

Mannen met baarden: het mag weer en je ziet ze overal (klik voor de foto's). foto Ilse Lukken
Bredavandaag logo
redactie

BREDA - Lange tijd was het not done: een baard. Maar hij kan weer. Minister Plasterk, nieuwslezer Jeroen Tjepkema en wielrenner Laurens ten Dam showden hem al langere of kortere tijd. De baard is hip, van nonchalante stoppel tot volle baard. Fotograaf Ilse Lukken ging de straat op om Bredanaars met een baard op de foto te zetten en hen te vragen naar dit trendy modeverschijnsel.

Jens (66) heeft al zo lang hij zich kan herinneren een baard. Zijn vrouw vindt het prima, die is niets anders gewend. Björn Berben (38) laat zijn baard sinds een maand of 4 staan. “Het is nu in de mode, hè?” Zijn vrouw vindt het maar niets, het prikt teveel, maar hij mag hem wel gewoon laten staan. “Lekker stoer en mannelijk, toch?”

Stoer
Voor Ton van der Linden (63) is zijn baard geen tijdelijke keuze: hij draagt hem al 45 jaar. Toen hij jong was, liet hij er één groeien omdat hij dat stoer vond. “Nu ben ik dat al lang niet meer, haha!” Zijn partner heeft geen problemen met de haargroei op zijn gezicht.

Vader (56) en zoon (30) Berrezzouk hebben beiden een baard. Vader al 38 jaar en zijn vrouw vindt het mooi. “Eén keer heb ik mijn snor eraf gehaald, daar was ze niet blij mee. Ze vond het maar een blotebillengezicht.” Zijn zoon heeft nu sinds 2009 een baard. Als hij het zat is, haalt hij hem weg, dat heeft hij in het verleden al vaker gedaan. Het is maar net welke bui hij heeft.

Camouflage
De baard van Robbert (49) siert sinds 4 à 5 jaar zijn gezicht. “Ik heb hem eigenlijk laten staan als camouflage van mijn onderkin. Mijn partner vindt het ook mooi staan.” Luchian Roum (24) komt uit Roemenië, zijn baard is een dag of 5 oud. “Ongeveer één keer per week haal ik hem eraf. Het staat wel goed.” Ook Boet Bakers (20) scheert zijn baard er eens in de twee weken af. “Het mag niet te lang worden, dat vindt mijn vriendin niet mooi. Ze vindt het sowieso niet leuk, maar ik vind het wel gemakkelijk zo.”

Ad van Aert (72) lag ooit zes weken ziek op bed en liet toen zijn baard groeien. “Daarna was ik er zo aan gewend dat ik hem maar liet zitten. Totdat ik 12 jaar geleden naar Rusland ging en een foto op mijn visum moest hebben, toen heb ik de baard maar weggehaald. Alleen mijn snor liet ik staan. Nu heb ik sinds 2 jaar weer een baard. Sommige mensen vinden het helemaal niks, anderen vinden het geweldig staan. Maar: het belangrijkste is dat mijn lief het mooi vindt. Als zij zegt ‘haal die baard eraf’, dan doe ik dat direct!”

Baard scheelt tijd
Generatiegenoot Eugène Loomans (70) heeft een baard sinds hij hem tijdens zijn huwelijksreis, 47 jaar geleden, heeft laten staan. "Ik heb ooit eens berekend dat mij dat zes maanden tijd heeft opgeleverd. Uitgespaard door niet te scheren." Zijn witte baard doet kinderen denken aan die andere man met baard, die binnenkort weer in het land is: Sinterklaas. "Dat is mijn broer", grapt Loomans.

Tags
trend