menu

Nieuws

Eerste haal- en brengpunt Bieb Breda 8 juli open

Freek de Swart

HOGE VUCHT - In verzorgingstehuis Vuchterhage in Hoge Vucht is dinsdag het eerste in en ophaalpunt voor bibliotheek-boeken gerealiseerd. Daar tekende directeur Gertjan Endedijk van Stichting Nieuwe Veste (bibliotheek) en voorzitter Peter Smittenaar van Stichting Elisabeth (verzorgingshuis) 's middags het contract. Door de ondertekening kunnen bewoners van Hoge Vught vanaf 8 juli hun digitale bestelde boeken hier ophalen en ook weer inleveren bij de brasserie.

Content is directeur Gertjan Endedijk vooral met de centrale ligging van het nieuwe boekenpunt en de openingstijden. "Dankzij de ruime openingstijden van de Brasserie zijn we nu 7 dagen per week bereikbaar, tot wel 19.00 uur."

Voorzitter Peter Smittenaar ziet de bieb vooral als een mooie uitbreiding op de activiteiten die nu al een plek hebben in het verzorgingstehuis. "De wijkagent heeft hier zijn spreekuur, mensen komen hier bloedprikken, er zit een kapper. Ja, Vuchterhage is echt het centrum van de wijk." Overlast van boekenleners verwacht Peter niet. "De tijd van bejaardenhuizen is echt voorbij, we zijn een actief onderdeel van de maatschappij."

Het haal- en brengpunt is onderdeel van het plan om het aantal fysieke bibliotheekvestigingen te verminderen en meer digitaal te gaan doen. In het buurthuis Geeren Zuid moet het tweede bibliotheekpunt komen voor Hoge Vught.

Endedijk liet verder weten dat nieuwe haal- en brengpunten in de toekomst ook best bij commerciële bedrijven mogen staan. Zo zou de bibliotheek onder andere in gesprek zijn geweest met Albert Heijn. De supermarktketen besloot uiteindelijk iets fysieks te gaan doen met dochteronderneming Bol.com. Het plan van de Bredase bibliotheek om alle basisscholen van de stad van boeken te voorzien gaat wel gewoon door.