menu

Nieuws

SP uit zorg over gedrag WonenBreburg

Foto Pepijn Nagtzaam
Pepijn Nagtzaam

HEUVEL - Na een bezoek aan verschillende straten in de wijk Heuvel maakt de SP zich grote zorgen over de leefbaarheid daar. Buiten de slechte omstandigheden waar de woningen in verkeren merkten de socialisten ook dat er veel onzekerheid is door gebrek aan informatie. Ze stellen daarom onder andere voor om in samenwerking met de woningcorporatie een informatieavond te organiseren voor de bewoners.

Het gaat om de Roggeveenstraat, Hudsonstraat, Spitsbergenstraat en Nova Zemblastraat, waar BredaVandaag eerder al over schreef. De woningen staan op nominatie om gesloopt te worden en WonenBreburg wil daarom geen groot onderhoud meer verrichten aan de woningen.

Gezondheidsklachten
Dat is begrijpelijk, vindt ook de SP. "Maar het feit dat de sloop telkens wordt uitgesteld - zonder dat er onderhoud plaatsvindt - maakt de leefbaarheid er niet beter op. Bewoners kampen met gezondheidsklachten als gevolg van luchtvochtigheid, tocht, schimmel en kou." De SP merkt op dat de woningcorporatie wel elk jaar een flink bedrag aan huur ontvangt.

Fractievoorzitter Patrick van Lunteren noemt het mooi dat WonenBreburg op afroep langskomt voor de kleine reparaties. "Maar dat is ontoereikend. Zolang onzeker is tot wanneer de bewoners daar kunnen blijven, zullen ze zelf geen grote bedragen investeren."

Tijd voor initiatief van WonenBreburg
De SP vraagt WonenBreburg in een brief aan vestigingsdirecteur Franklin van Rhoon om niet af te wachten, maar uit eigen beweging de woningen op leefbaar niveau te brengen en de huren te verlagen.

Dat is ook wat de huurcommissie al aangaf in een van de gevallen. Die stelde dat de situatie zo slecht was dat de huur verlaagd moest worden. Daarmee houden de bewoners ook geld over zodat ze zelf iets aan de woning kunnen opknappen, stelt de SP. "Wij waren na alles wat wij gezien hebben dan ook verbaasd te horen dat WonenBreburg de uitspraak van de huurcommissie aanvecht bij de rechter. Dat had chiquer opgelost kunnen worden", aldus Van Lunteren.

Wijk
Heuvel