menu

Nieuws

'Na carnaval werken aan taxiverordening Breda'

Pepijn Nagtzaam

BREDA - Na carnaval moet er gezocht worden naar blijvende regelgeving voor taxi's in Breda, vinden VVD'er Klaas Dijkhoff en Peutax-directeur Jan Suijkerbuik.

Met carnaval rijden de taxi's nu met een evenmentenvignet. Het doel hiervan is garanderen dat klanten fatsoenlijk geholpen worden en geen woekerprijzen betalen. Uiteindelijk moet een verordening zorgen dat die garantie er altijd is, zegt Klaas Dijkhoff.

"Dat lukt niet voor de carnaval dus dan wordt er met vignet gereden. In de tussentijd kunnen we in raadsdebatten vragen stellen of in samenwerking met anderen een concept-verordening opstellen", aldus de VVD'er.

Jan Suijkerbuik denkt er op dezelfde manier over. "Dit evenementenvignet is een gedeelte van wat we willen. Na deze pilot kunnen we verder gaan overleggen." Het vignet houdt ook in dat er een tijdelijk verkeersbesluit in werking wordt gesteld bij de aangewezen taxistandplaatsen.

Het vignet lijkt erg op de verordening die de directeur uiteindelijk zou willen zien. "Het is voor 95% hetzelfde, maar met een verordening is de taximarkt alleen toegankelijk voor een bedrijf dat aan alle eisen voldoet en goede service levert."

"De verordening zou betekenen dat je als taxi-chauffeur in Breda alleen actief kunt zijn als je voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen. Het gedrag moet goed zijn, de chauffeur moet goed Nederlands spreken, kennis hebben van de stad", weet Dijkhoff uit te leggen.

Hij benadrukt dat een verordening niet betekent dat de taximarkt op slot gaat: "Iedereen kan nog een aanvraag doen om hier taxi te rijden, maar het maakt handhaven mogelijk."