menu

Nieuws

Al tientallen suggesties herbestemming Koepelgevangenis

foto Katinka Salden
Serge Mouthaan

CENTRUM – Ideeën voor de herbestemming van de Koepelgevangenis zijn er voldoende blijkt uit de vele reacties van lezers op de facebook van BredaVandaag.nl. Serieuze en minder serieuze. Realistisch of niet, een opsomming: “Een daklozenopvang?”

Een sporthal, evenementenhal, skatehal, megadiscotheek, rocktempel, kinderdagverblijf, studentenhuisvesting, daklozenopvang, buurthuis van de toekomst, overdekt zwembad, mega kwekerij, hotel, theater, de regering er in en sleutels weggooien en zelfs een combinatie van dit alles zijn enkele voorbeelden.

De penitentiaire inrichting de Boschpoort is natuurlijk niet uniek als het gaat om het wegvallen van de gevangenisfunctie. In Nederland is voor meerdere oude gevangenissen herbestemming gevonden. Zo is er een plan voor de Noordsingel gevangenis in Rotterdam waar nieuwbouwwoningen worden gerealiseerd. En Het Arresthuis in Roermond is een hotel-restaurant geworden. En zo zijn er meer voorbeelden.

Toch lijkt het voor de Koepelgevangenis een lastiger verhaal te worden. Het markante gebouw is door zijn grootte en vorm voor vele plannen niet geschikt. Veel leuke ideeën, maar of ze realistisch zijn blijft de vraag.

Daarnaast heeft het gebouw een monumentale status wat betekent dat afbreken geen optie is. Ook zal het rigoureus verbouwen van het pand aan behoorlijk wat restricties onderhevig zijn. In het verlengde daarvan is waarde van de grond vele malen minder waard. En wie bereid is in deze tijd fors te investeren in een zo onzeker project?

Suggesties van BredaVandaag.nl die gevoelig liggen: een overdekt winkelcentrum, kantoren, Dinalog, trainingscomplex NAC, Breda’s Museum, MOTI, bordeel, skihal, topsporthal, fietsenstalling en een parkeergarage.