menu

Nieuws

Moord Breda: 'Zes personen jarenlang onterecht in cel’

foto Serge Mouthaan
Erik Eggens

BREDA – Drie mannen en drie vrouwen hebben jarenlang onterecht vastgezeten voor de moord op oma Mok, een vrouw van Chinese komaf, uit Breda. Zij werd op 56-jarige leeftijd vermoord in de nacht van 3 op 4 juli in 1993. Dat meldt Nieuwsuur maandagavond.

Mevrouw Mok werd op gewelddadige wijze om het leven gebracht en daarna gevonden in het restaurant Peacock aan de Jorisstraat, zo meldt BNDeStem in 2008. Een jaar later worden drie mannen en drie vrouwen opgepakt. Zij belandden na een rechtszaak allen in de cel; de mannen voor doodslag, de vrouwen voor medeplichtigheid.

Nu blijkt dat de jarenlang ten onrechte hebben vastgezeten. Het vonnis kan nu de prullenbak in, meldt Nieuwsuur. Er is sprake van gerechtelijke dwalingen en valse verklaringen. De Hoge Raad stelt dat dinsdag naar alle waarschijnlijkheid vast.

De zes werden aangehouden na een tip. Uiteindelijk bekenden de drie vrouwen, zij wezen de mannen aan als daders. De mannen werden in hoger beroep ieder tot 10 jaar cel veroordeeld, de vrouwen kregen een lagere straf wegens medeplichtigheid.

Het gaat volgens Nieuwsuur om de grootste dwaling in Nederlandse geschiedenis, die aan het licht kwam na onderzoek door studenten. Zij toonden aan dat er tegenstrijdige verklaringen van de vrouwen waren, over details die niet klopten of konden kloppen. Peter van Koppen, hoogleraar rechtspsycholoog aan de VU, begeleidde de studenten. "Uit gokautomaat werd papiergeld gestolen, zo vertelden de vrouwen, maar in zo'n kast zit geen papiergeld."

Ook bleek uit het onderzoek van de studenten dat er bewijs was achtergehouden. "Er is bloed gevonden van de waarschijnlijke dader, daaruit bleek dat de dader waarschijnlijk een Chinese achtergrond heeft."

Bij Nieuwsuur wilden geen van de betrokkenen reageren voor de uitspraak dinsdag van de Hoge Raad.

Tags
moord