menu

Nieuws

Breda-Noord opgelucht na nieuw besluit pensions

Nieuwe locatie voor pension. foto Erik Eggens
Erik Eggens

HOGE VUCHT – Opgelucht haalt voorzitter Leo van den Berg van de wijkraad Breda-Noord adem nu de verslaafdenpensions in zijn wijk van de baan zijn. “Een dergelijk pension in een woonwijk is een utopie gebleken. Bewonderenswaardig dat het college dat nu ook inziet.”

Het pension staat nu gepland voor de Galderseweg 15 waar het leegstaande gebouw de Vliet voor het eind van dit jaar dienst doet als opvang van drugs- en alcoholverslaafden. Aanvankelijk besloot het stadsbestuur aan zowel Oranjeboomstraat (Heuvel) en de Kasterleestraat in de Hoge Vucht de pensions te vestigen.

Nadat bleek dat de politie onvoldoende betrokken was bij de besluitvorming, trokken B&W het besluit in. Dit tot grote vreugde van de bewoners van de beide wijken. “De plaatsing van dergelijke pensions in woonwijken was altijd al een utopie. Dat heeft het stadsbestuur nu ook ingezien.”

Van den Berg was allerminst gecharmeerd van de manier waarop Breda het plan presenteerde. Dat het college het besluit terug nam noemt hij daarom bewonderenswaardig. “Dat mag gezegd geworden”, aldus Van den Berg. “Het college verdient een compliment omdat ze aantoont ook haar fouten in te zien. Dat was in het verleden wel anders.”

Aan het feit dat nu andere Bredanaars het pension nu moeten dulden als buurtbewoner, wil Van den Berg niet voorbij gaan. Hij begrijpt dat het voor iedereen schrikken is als naar buiten komt dat iemand een verslaafdenvoorziening als toekomstige buurman krijgt. “Dat is voor niemand leuk. Echter is een dergelijke opvang is de stad nooit een goed idee geweest. Dit is echt een betere oplossing.”