menu

Nieuws

Krachtenbundeling jeugdzorg door flinke koerswijziging

Erwin Höppener presenteert fusie jeugdzorginstanties. foto Serge Mouthaan
Serge Mouthaan

BREDA – Er staat in 2015 een hoop te gebeuren binnen de jeugdzorg. Net zoals bij andere zorginstanties is vanuit het Rijk marktwerking het magische woord. In Breda en West-Brabant bundelen Tender en De Zuidwester hun krachten om in te spelen op de flinke koerswijziging.

Woensdag beklonken de twee partijen de fusie die zij dit jaar met elkaar zijn aangegaan. Samen gaan zij verder als Juzt en bieden een breed pakket aan jeugdzorg die hun positie moet versterken. De gemeente gaat straks namelijk zorg inkopen in plaats van dat de organisaties subsidie verkrijgen vanuit Den Haag of van de provincie.

Lid van de Raad van Bestuur Erwin Höppener legt uit dat Tender met name gespecialiseerd is in zogenaamde residentiële zorg. “Vroeger sprak je dan over internaten met zeven keer 24 uur opvang. De Zuidwester is meer van de ambulante preventieve zorg, waaronder opvoedtrainingen of ondersteuning van ouders met een huilbaby. Nu we die samenbrengen bezitten we het hele dienstenaanbod dat in Nederland te verkrijgen is.”

Het bestuurslid meent dat Juzt hierdoor meer slagkracht krijgt en zodoende naast het bieden van zorg kan investeren in wetenschap en innovatie. “We moeten wel oppassen dat we met zo’n grote organisatie met ongeveer 1100 medewerkers en een omzet van 55 miljoen niet te stroperig wordt. Daarin moeten we scherp blijven.”

Höppener is blij dat de fusie nu al plaatsvindt. Over twee jaar was het te laat geweest, want nu liggen er veel kansen, meent hij.

De nieuwe jeugdzorginstantie Juzt praat in de context van marktwerking liever niet over onderlinge concurrentie wanneer zorginstellingen de strijd aanbinden om de gunst van het stadsbestuur.

“Er gaat een hoop veranderen. Toch zien wij elkaar meer als collega’s. De ene instantie biedt op een bepaald gebied betere hulp dan de andere en we hebben samen maar een doel en dat is dat hulp bieden”, aldus Höppener.

De bestuurder haalt de al aanwezige samenwerking aan met andere organisaties in de jeugdzorg, zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin, Surplus en de GGD. “De gemeente is op zoek naar bepaalde zorg en wij kijken samen wat voor aanbod we kunnen geven. Concurrentie is het niet echt.”