menu

Nieuws

SP Breda in gesprek met oortrekker van staatssecretaris

Still van beelden van Omroep Brabant
Het incident in kwestie. Beeld Omroep Brabant
Pepijn Nagtzaam

BREDA - SP Breda gaat in gesprek met SP-lid Peter Ligtvoet nadat Ligtvoet dinsdag staatssecretaris Martin van Rijn aan zijn hoor heeft getrokken. Het SP-lid deed dat in Oosterhout bij een demonstratie tegen de bezuinigingen op thuiszorg. Toen hij bij Van Rijn werd weggetrokken reageerde hij fel. 

Staatssecretaris van Rijn was in Oosterhout om met wethouders uit de regio te praten over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Jeugdhulp. Verschillende actievoerders stonden daar voor de deur van het gemeentehuis om actie te voeren.

De beelden van het incident zijn bij Omroep Brabant te vinden. 

Op het moment dat staatssecretaris Van Rijn naar binnen wil lopen trekt een van de actievoerders aan zijn oor. De staatssecretaris vat het zelf vrij sportief op. Na afloop zegt hij tegenover Omroep Brabant dat zijn oor het goed maakt en dat de actie volgens hem kwam van iemand die zijn emoties de vrije loop liet. Van Rijn zag de actie niet als gepland.

'In gesprek met Ligtvoet'
Gepland of niet, SP Breda is niet blij met de actie van Ligtvoet. “Als partij demonstreren we. Dat doen we met spandoeken, borden en woorden. Maar we willen niet grof zijn. Niet in het verbale, maar ook niet in het fysieke”, zegt voorzitter Cees Venderbos. “Dit was een hele lichte vorm van fysiek geweld, maar nog steeds is het niet iets dat we tolereren. We gaan woensdagavond met Peter in gesprek.”

Reactie Ligtvoet
Peter Schouten, advocaat van Ligtvoet, geeft aan dat het ‘oor trekken’ inderdaad een emotionele reactie was. “Het is iets wat nog van vroeger is. Toen trokken ouderen - de actievoerder is al 68 jaar - aan het oor van jongeren om te zeggen: moet jij eens even luisteren, jongeman.”

Schouten benadrukt het niet groter te willen maken dan het is.  “De staatssecretaris vat het gelukkig sportief op. Hij zal niet onbekend zijn met de zorgen van ouderen en zwakkeren. Maar natuurlijk moet je niet aan het oor van een staatssecretaris trekken. Dat weet de actievoerder ook en daar biedt hij zijn verontschuldigingen voor aan.”