menu

Nieuws

94 bomen weg door wortelopdruk Noortberghmoeren

foto Marc de Vries
Marc de Vries

HAAGSE BEEMDEN – Meer dan de helft van de bomen in de Noorthberghmoeren gaat verdwijnen. Van de 156 bestaande bomen blijven er namelijk nog maar 62 over. Dinsdagavond werden deze plannen aan buurtbewoners gepresenteerd in basisschool De Werft.

Scheve voetpaden, hobbelige tuintjes en soms zelfs wortels die bij een woning naar binnen groeien. Het kan zo niet langer in de Noortbeghmoeren vinden buurtbewoners en de Gemeente Breda.

"Het gaat om bijna honderd bomen die moeten verdwijnen", vertelt Marthy de Wilt uit de Wijkraad. "Hier worden wel weer wat bomen voor in de plaats geplant maar uiteindelijk zal ongeveer de helft van de bomen overblijven."

Al jaren speelt het probleem rondom de wortelopdruk in de Noortberghmoeren. Wortelopdruk wil zeggen dat wortels van bomen zich onder de grond verspreiden en deze vervolgens omhoog duwen. Verschillende leidingen, waaronder de centrale stroomleiding, hebben hieronder te lijden.

Bij de presentatie waren ongeveer dertig buurtbewoners aanwezig, goed voor één derde van de betrokken bewoners. "De bewoners reageerden gelaten op de plannen", volgens De Wilt. Aan het eind van de presentatie moesten buurtbewoners hun handtekening zetten om te laten zien dat ze akkoord gingen met de plannen. Op één persoon na deden alle buurtbewoners dit.

“Een tijd geleden had ik nog gigantische problemen met een kabel van Ziggo, vlak onder mijn voortuin", vertelt buurtbewoonster Marleen Himpens. "Die was platgedrukt door de wortels. Het duurde minstens vier maanden voor het probleem was opgelost”,

Toch zou Himpens de bomen niet allemaal willen zien verdwijnen. Meerdere buurtbewoners zijn dit met haar eens. “Die hobbels zijn wel lelijk en 's avonds is het best gevaarlijk om te gaan wandelen, maar ik zou nooit willen dat al het groen in onze straat verdwijnt”, vertelt buurtbewoonster Ellen Slaats.

Terwijl de bomen worden weggehaald, komen er wel extra parkeerplaatsen bij. Van de 136 parkeerplaatsen die er nu bestaan wordt uitgebreid naar een aantal van 167.