menu

Nieuws

Zonnebaden tussen ganzenpoep

foto Erik Eggens
Bredavandaag logo
Rebecca Hooper

HAAGSE BEEMDEN - Het stinkt bij de Asterdplas en dat komt door de ganzen. Veel van die beesten gebruiken de recreatieplas als openbaar toilet, zodat zwemmers al slalommend richting het water moeten.

De vier beheerders, die genietend van de zon goed uitzicht hebben op de plas, hebben er hun handen vol aan. “We hebben vanmorgen al een ronde gemaakt.” Daar was genoeg tijd voor, want druk is het er dinsdagochtend nog niet. Een bejaard echtpaar klapt hun stoeltjes uit en een vader ligt met zijn zoontje in de zon.

Tijdens de ronde ruimen de mannen alle ganzenpoep op die op het strand ligt, zodat het niet in het water komt. “Het is niet schadelijk voor het water, het is gewoon niet zo smakelijk.” Het opruimen van de uitwerpselen, behoort tot de reguliere werkzaamheden van de beheerders.

Het gras ligt nog wel vol. “Daar is geen beginnen aan. En eigenlijk is de poep ook gewoon gras, want dat is alles wat die beesten eten.” Bovendien valt het volgens de mannen dit jaar mee. "Vorig jaar liepen hier nog veel meer ganzen." Misschien zijn er een aantal verkast naar de Galderse Meren, want ook daar ligt het vol. Klachten heeft het meldpunt nog niet ontvangen.

De beheerders hebben meer te klagen over de bezoekers dan over de watervogels. “De zooi die mensen hier achter laten is veel erger dan alle ganzenpoep bij elkaar.”