menu

Nieuws

Mannen, laat je baard staan

foto Hanneke van Bokhoven
Bredavandaag logo
Hanneke van Bokhoven

BREDA – Mannen, laat je baard maar groeien. De zomer 2010 staat in het teken van de korte baard. Samen met de wat langere kapsels zorgt het voor een verzorgd, maar ‘warrig’ effect.

Wel zitten er bepaalde voorwaarden aan: niet te lang, en wel goed bijhouden. “Kort getrimd, net alsof je ongeschoren bent maar dan toch netjes”, vertelt kapper Joost Kocx van kapsalon Knippen Enzo.

“De echte man komt weer terug, ik vond zelf dat de mannen een beetje verwijfd werden. Je zag de afgelopen tijd de metroman. Zij zijn heel veel met hun uiterlijk bezig, en proberen toch mannelijk te blijven. Wat overigens niet altijd lukt”, is de kapper van mening.

Wat je volgens Kocx vaak ziet is dat de baard met de bakkenbaarden mee zijn getrimd. “En sommigen kiezen dan voor een wat vollere baard. Het sluit wel aan bij de kapsels van nu. Die zijn wat langhariger, speels en nonchalant.”

Een weekje niet scheren en je hebt het juiste resultaat. Daarna is het regelmatig trimmen voor die verzorgde look nodig. En als je genoeg van je baard hebt (of als de vrouwen klagen dat je teveel prikt!), dan scheer je hem gewoon weer af.

Op de Avans Hogeschool vallen er wel wat baardjes te spotten. Het lijkt er op dat de mannen niet bewust de trend volgen, maar er toch mee rondlopen. De dames keuren de harige mannen wel goed, in sommige gevallen dan. “Een baard kan mooi zijn, maar dan moet het wel staan. En het moet een donkere baard zijn, geen blonde”, is een van de kritiekpunten van een vrouwelijke studente.