menu

Nieuws

‘Gemeente doet niks tegen illegale taxichauffeurs’

foto Flickr
Bredavandaag logo
Fieke van Doremalen

BREDA – Ze hebben jarenlang geklaagd, maar zijn daar mee gestopt ‘omdat de gemeente toch niks doet’: verschillende taxibedrijven uit Breda vinden dat de gemeente hard moet optreden tegen snorders.

"De gemeente doet hier niks aan" vertelt iemand van Taxi-Line. "We zien elke zaterdagnacht wel een stuk of vijftien illegale taxi’s staan in het centrum bij de Hoge Brug. Voorheen hebben we geklaagd bij de gemeente, maar zij doen hier niks aan. Dit is al zeker jaren aan de gang. Ik vind dat de gemeente in actie moet komen."

De directeur van Peutax geeft aan dat het bij hen altijd druk is. "Maar ik kan niet ontkennen dat ik hoor dat mensen in het centrum lastig gevallen worden door de illegale chauffeurs. In de piekuren staat het in het centrum natuurlijk vol met illegale taxi’s."

"Wij hebben regelmatig overleg met de politie en zien dan hoeveel er geregeld moet worden om een of twee snorders op te pakken. Ik snap dat zij ook andere prioriteiten hebben. Een centrale beginnen met andere bedrijven zie ik niet zitten. Wij hebben onze eigen centrale, de anderen bedrijven moeten het zelf rooien."

Lennart Melisse van Taxicentrale 076 geeft aan dat hij sommige illegale chauffeurs al tien jaar ziet. "Het principe steekt mij; dat een illegale chauffeur op bijvoorbeeld zaterdagavond meer verdient dan een legale. En zij krijgen dan ook nog een uitkering. Bovendien staan de snorders dichter bij het centrum en raken wij ook op die manier potentiële klanten kwijt."

"De gemeente en politie zullen er heus wel wat tegen doen, maar niet genoeg. Ze moeten strenger optreden. Die chauffeurs moeten, als ze worden gepakt, opgegeven worden aan de sociale dienst en bijvoorbeeld een verbod krijgen om zich in het centrum op te houden. Want het aanbieden van een taxirit is niet strafbaar, er geld voor vragen wel."