Afbeelding

Column Tony Schapendonk: horeca in België een vak, een (bij)baantje in Nederland?

Door: Tony Schapendonk Column

(Advertorial) - Overvolle terrassen tijdens een mooie zomerdag in onze binnenstad. Het lijkt zo mooi, maar als je beter kijkt zie je iets heel anders. Mensen wachten (te) lang op hun bestelling, horecazaken sluiten eerder of helemaal hun deuren en delen van een terras zijn afgesloten door het personeelstekort. En ondanks dat, gaan wij gasten ervan uit dat we bediend worden door die fitte, vloeiend Nederlands sprekende HBO student(e) van een jaar of 22. 

Waarom is de 60-jarige ‘garçon’ in het nabijgelegen Meersel-Dreef een gewaardeerd lid van de horecafamilie, maar op de Havermarkt een raar gezicht? En waarom is het hier in Nederland normaal om aan bedienend personeel te vragen wat hun echte baan is?  Dit stigma tegengaan kan wel eens de oplossing zijn voor het personeelstekort in de horeca. 

Op dit moment zie ik veel landjepik bij horecazaken, door de barman over te nemen voor een eurootje meer per uur. Dat kan, maar daarmee los je het personeelstekort in de horeca niet op. Kijk als werkgever naar mogelijkheden om het personeelsbestand uit te breiden, bijvoorbeeld met zij-instromers. De Oekraïense of Syrische vluchteling, de alleenstaande moeder of de iets oudere medewerker die nog een jaar of 7 moet tot aan zijn pensioen. 

Jij als gast, op dat Bredase terras, speelt ook een belangrijke rol. Omarm de inclusieve arbeidsmarkt. ‘Thank you’ is namelijk hetzelfde als dankjewel. En wat heb je liever: een medewerker die vrolijk lachend voor de 2e of misschien wel 3e keer vraagt wat je wil drinken? Een 60 jarige man die iets langzamer loopt dan je gewend bent? Of toch liever die drie kwartier wachten op je drankje?

Vanuit BredaBusiness doen we er alles aan om het werken in de Bredase horeca aantrekkelijk te maken én te houden. Door personeel op te leiden tot leermeester, afwashulpen om te scholen tot keukenassistent en floormanagers te trainen hoe om te gaan met andere culturen. Zo zorgen we ook voor talentbehoud in de Bredase horeca. Maar denk ook eens aan de zij-instromer, zoals die Oekraïense vluchteling of alleenstaande moeder. Iemand met weinig tot geen ervaring in de horeca die taken kan overnemen van die doorgewinterde horecamedewerker. Zoals het openen van het terras, het opruimen van bestellingen of het wegbrengen van containers. En die doorgewinterde horecamedewerker? Die kan vervolgens doorgroeien naar floormanager of leermeester en blijft loyaal aan jouw horecazaak omdat jij investeert in je personeel. En zo is de cirkel rond. Op die manier komen er meer mensen aan een leuke baan, kunnen medewerkers doorgroeien én krijg jij eerder je drankje

Een inclusieve arbeidsmarkt als oplossing voor het personeelstekort in de Bredase horeca. Kansen voor iedereen, horecazaken die hun deuren open kunnen houden en jij kan écht weer genieten van een biertje op het terras! Win-win en weg dorst!

Deze column is een advertorial van BredaBusiness

Contact:
Tony Schapendonk, Werkgeversadviseur Horeca & Hospitality, gemeente Breda.
06 31696613, Aj.schapendonk@breda.nl