Afbeelding
Foto: Rafael Classen

Het aantal schuurinbraken in Breda is vorig jaar sterk gedaald

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - Het aantal schuurinbraken in Breda is het afgelopen jaar fors afgenomen. Zo werden er in 2023 17,9 procent minder schuurinbraken geregistreerd dan het jaar ervoor. Dat is de sterkste daling in Noord-Brabant. Gemiddeld gezien steeg het aantal schuurinbraken in Nederland juist met 3,1 procent.

Vorig jaar is het aantal schuurinbraken in Breda fors afgenomen met maar liefst 17,9 procent. Dit blijkt uit een onderzoek van Independer op basis van cijfers van de politie en het CBS. In totaal werden er in 2023 155 inbraken geregistreerd in Breda, dat zijn er 34 minder dan het jaar ervoor. Bij de schuurinbraken hebben dieven het vaak voorzien op elektrische fietsen, luxe barbecues en duur gereedschap.

Risico per 1000 woningen

Breda zag vorig jaar de sterkste daling van het aantal schuurinbraken van heel Noord-Brabant. Toch is het niet de Brabantse gemeente met het minste risico op schuurinbraak. In Breda vinden 1,7 schuurinbraken plaats per 1000 woningen. In de gemeentes Loon op Zand en Gilze Rijen lopen de inwoners het minste risico in de provincie met 0,3 woninginbraken per 1000 woningen. Het meeste risico lopen de inwoners van Valkenswaard, waar 5,3 schuurinbraken plaatsvinden per 1000 inwoners.

Het gemiddelde aantal schuurinbraken in Noord-Brabant nam in 2023 af met 5,5 procent. Landelijk nam het aantal schuurinbraken in Nederland juist toe met 3,1 procent. Vooral in de grote steden werd vorig jaar veel ingebroken in schuren.