Afbeelding
Foto: BredaVandaag

De Botanist kan terras niet meer gebruiken en sluit de deuren

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - De Botanist gaat in zomerslaap. Het restaurant aan de Tolbrugstraat is al tijden omringd door de grootschalige werkzaamheden die plaatsvinden aan de Nieuwe Mark. Niet alleen kan de Botanist daardoor geen gebruik maken van het terras, ook kunnen zij de service en beleving die gasten er gewend zijn niet meer bieden. Vanaf 9 mei sluit het restaurant tijdelijk.

“Vanwege de intensieve verbouwing rondom het pand van De Botanist en als gevolg daarvan het ontbreken van enige mogelijkheid tot het gebruik van terras hebben wij de balans opgemaakt; de service en beleving die de gast van ons gewend is in de komende maanden kunnen we dit jaar niet bieden. Daarom zal De Botanist Breda vanaf 9 mei in ‘zomerslaap’ gaan”, laat de Botanist weten.

De Botanist bestaat sinds februari 2019. Het restaurant is gevestigd in het opvallende pand aan de Tolburgstraat en biedt gasten een mooi uitzicht over de Nieuwe Mark. Maar sinds de werkzaamheden aan de Nieuwe Mark naar het gedeelte rond de Tolbrug zijn verplaatst, kijken gasten er uit op bouwhekken. “Als de zon zich liet zien de afgelopen weken, moesten wij veel gasten die gereserveerd hadden teleurstellen met de mededeling dat ze enkel binnen konden zitten. Teleurgestelde gezichten is het tegenovergestelde van wat wij al 5 jaar gewend zijn. De tijd is dus gekomen om te concluderen dat wij tijdelijk niet over elementen kunnen beschikken om ons concept te voeren zoals wij dat willen en dus voorlopig de deuren sluiten. Gelukkig hebben wij ook in de coronaperiode op de flexibiliteit van ons personeel kunnen rekenen en zij op ons. Wederom gaan wij ervoor zorgen dat we uitdagend en leuk werk te kunnen blijven bieden voor al onze zeer gewaardeerde medewerkers bij onze andere horecazaken.”

De Botanist benadrukt dat ze enthousiast zijn over de ontwikkelingen rondom de Nieuwe Mark. “Met de Gemeente Breda hebben wij goed contact en we waarderen het begrip voor onze situatie. We zijn groot voorstander van het project Nieuwe Mark en kijken er naar uit dat onze locatie nog nét iets toffer zal zijn na het afronden daarvan, wanneer de bootjes langs ons pand kunnen varen en de levendigheid in volle glorie terugkeert aan onze kant van de Bredase Haven.”

Planning
De aanleg van de Nieuwe Mark neemt vele jaren in beslag. De eerste fase vanaf het kruispunt Markendaalseweg/Karnemelkstraat tot aan de brug naar parkeergarage de Barones is voltooid. Momenteel wordt gewerkt aan de tweede fase. Die loopt van de Tolbrug tot aan de brug naar de ingang van parkeergarage De Barones. De derde fase betreft werkzaamheden in de Minderbroederstraat bij Hotel Nassau. Waar de eerste twee fases zich richtten op het verdiepen van de Nieuwe Mark, gaat de derde fase om het het aanpakken van de riolering en het herinrichten van het Franciscanessenplein. Wanneer dat werk klaar is, is deel 1 van de werkzaamheden afgerond. De verwachting is dat er in 2025 een start kan worden gemaakt met de aanleg van het tweede deel. Dat gaat over het deel van de rivier achter de Markendaalseweg / The Marker inclusief de aanleg van een nieuwe brug over de Markendaalseweg. Wanneer dat is afgerond, kan het derde deel beginnen. Die fase zorgt ervoor dat de rivier naast de ‘witte huisjes’ ter hoogte van de Vredenburchsingel weer in de singel uitkomt.