Afbeelding
Foto: Grote Broer Grote Zus

Grote Broer Grote Zus bestaat 15 jaar: ‘Wij verbeteren de wijk’

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - Grote Broer Grote Zus heeft een bijzonder mijlpaal bereikt. Bij Sportpark ‘t Kadijkje verzamelde vorige week woensdag tientallen jongeren, ouders en begeleiders om het 15-jarig jubileum te vieren. Medewerker Anass Lamou is trots op wat er de afgelopen jaren is bereikt. “Wij bieden toekomstperspectief aan de jongeren en dit leidt tot een bredere verbetering van de wijk.”

Woensdagmiddag werd er op Sportpark ‘t Kadijkje in de Hoge Vucht het jubileum van Grote Broer Grote Zus gevierd. Bij de aanvang van de middag hielpen de oudere tieners druk mee aan het klaarzetten van de activiteiten terwijl de jongere kinderen voetbalden en zich lieten schminken. Het was hier in de Hoge Vucht dat Grote Broer Grote Zus 15 jaar geleden werd opgericht met het doel om jongeren te helpen zich te ontwikkelen en overlast in de wijk aan te pakken. Sindsdien is de stichting flink gegroeid en heeft het ook nieuwe locaties opgezet in andere wijken zoals Haagse Beemden en de Heuvel.

Van stagiair tot medewerker

Anass Lamou kwam 7 jaar geleden met de stichting in aanraking toen hij vanuit school als stagiair bij Grote Broer Grote Zus aan de gang ging. “Ik ben toen na mijn stage als vrijwilliger blijven hangen”, vertelt Lamou. Tegenwoordig werkt hij als pedagogisch medewerker op de locatie Hoge Vucht. “Dat wil zeggen dat ik de grote broers en zussen begeleid in het leren van verschillende vaardigheden.”

Tekst gaat verder onder de foto


Anass Lamou - Foto: Grote Broer Grote Zus

Rolmodellen voor andere jongeren

Het idee achter Grote Broer Grote Zus is om jongeren te helpen zichzelf te ontwikkelen zodat zij op hun beurt rolmodellen voor andere jongeren in de wijk kunnen zijn. “Ik begeleid nu een paar grote broers en zussen voor wie ik zelf tijdens mijn stagetijd een grote broer was. Dan zie je echt dat dit van generatie op generatie wordt doorgegeven”, vertelt Lamou.

Over het algemeen zijn de grote broers en zussen rolmodellen voor hun eigen leeftijdsgenootjes maar vanuit de Stichting wordt ook Kleine Broer Kleine Zus georganiseerd. Dit is voor jongeren onder de 14 jaar die dus nog te jong zijn om grote broer of zus te worden, legt Lamou uit. “Voor de kleintjes organiseren we allerlei activiteiten waarmee zij zich ook kunnen inzetten voor de wijk en de grote broers en zussen helpen hieraan mee. Zo leren die ook weer organisatievaardigheden.”

Vaardigheden

Communiceren, op tijd komen en respect hebben voor elkaar zijn enkele van de basisvaardigheden die de jongeren worden bijgebracht. “Maar we gaan ook met bepaalde thema’s aan de slag zoals pesten en milieuvervuiling. Daarnaast kijken we samen wat er speelt in onze wijk en hoe we onszelf voor de wijk kunnen inzetten. Zo zijn we een tijdje terug met ouderen gaan wandelen.”

Het contact met ouderen is sowieso iets wat Lamou belangrijk vindt. Hij ziet dat er vanuit ouderen in de wijk vaak een onnodig negatief beeld is over de jongeren. “Als wij onze grote broers of zussen op een bankje zien zitten praten met jongeren uit de wijk, zien wij dat als iets ontzettend waardevols. Dat is de interactie met de wijk die wij belangrijk vinden. Maar ouderen zien dat soms als overlast. Ik zou graag zien dat dit stigma verandert en dat jong en oud elkaar beter leren begrijpen.”

Tekst gaat verder onder de foto


Jubileumfeest - Foto: Grote Broer Grote Zus

Een plek voor jongeren

Onder de jongeren heerst een gevoel dat er geen plek is voor hen in de wijk. Lamou herkent dat gevoel ook uit de tijd dat hij opgroeide in de Hoge Vucht. “Toen ik in mijn puberteit zat, was er van alles wegbezuinigd. De bibliotheek, het buurthuis, gymzalen, alles verdween en dat creëerde een gat in de wijk”, vertelt hij. Hij legt uit dat de jongeren in die tijd nergens naartoe konden met hun vragen of problemen. “Nu is dat gelukkig een stuk beter, want tegenwoordig komen ze naar ons en wij hebben onze lijntjes om hen door te verwijzen.”

Volgens Lamou is iedereen altijd welkom bij Grote Broer en Grote Zus maar er moet meer gebeuren in de wijk om jongeren echt een plek te bieden. “Grote Broer Grote Zus is echt een leerplek voor de jongeren. Zo kijken ze er zelf ook tegenaan. Het is een plek waar ze hun vaardigheden en talenten kunnen ontwikkelen. Maar de jongeren hebben ook behoefte aan een plek waar ze gewoon kunnen chillen met vrienden en die plek is er niet.”

Buurthuis

Een buurthuis zou volgens Lamou een oplossing kunnen zijn. Daarbij vindt hij het belangrijk dat de jongeren hier ook ‘s avonds, in het weekend en in de vakantie terechtkunnen. Dit zijn momenten waarop de jongeren eigenlijk nergens anders naartoe kunnen. Mocht dit buurthuis er komen, hoopt Lamou dat de jongeren een centrale rol gaan spelen in het beheer ervan. “Ga met de jongeren kijken hoe ze het zelf draaiend kunnen houden. Dat is ook van henzelf en houden ze het ook netjes.”