menu

De boom van Mondriaan in de tuin van oom Cent

Mondriaan
14 april 2018 | 16:00 tot 27 mei 2018 | 17:00
Lokatie: 
Princenhaags museum

“De boom van Mondriaan in de tuin van oom Cent.” Onder die titel organiseert Het Gele Huis in Princenhage zowel een tentoonstelling als een lezing over de relatie tussen het werk van de kunstenaars Piet Mondriaan en Vincent van Gogh.

De aftrap wordt gegeven met de lezing ‘Bloeiende appelboom, een hoogtepunt in Mondriaans werk’ door kunsthistorica Jacqueline van Paaschen op zaterdag 14 april om 13.30 uur in de Johanneskerk aan de Dreef 5 in Princenhage. De toegangsprijs bedraagt € 15,-.

De tentoonstelling vindt plaats in de expositieruimte van het Princenhaags museum aan de Haagweg 334 in Princenhage. Hij wordt op zaterdag 14 april aansluitend aan de lezing om 16.00 uur geopend door burgemeester Paul Depla van Breda. Deze tentoonstelling is van 14 april tot en met 27 mei elke zaterdag en zondag te bezoeken van 13.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 2 euro.

Voor de tentoonstelling werden kunstenaars van verschillende disciplines gevraagd een sequentie te ontwikkelen met als uitgangspunt de boom uit de voormalige tuin van oom Cent in Princenhage. Zeventien kunstenaars zijn op de vraag ingegaan en exposeren hun werk.

Kunsthistorica Jacqueline van Paaschen schreef voor het herdenkingsjaar ‘100 jaar De Stijl’ het boek Mondriaan en Steiner – wegen naar nieuwe beelding. De boom was voor Piet Mondriaan, naast de kerk, de zee en de duinen, het ideale motief om een nieuwe beeldtaal te vinden. Van Paaschen neemt de toehoorders mee in de wereld van Mondriaan, zijn leven en werk en zijn inspiratiebronnen.