'Sticker je gezond' ging er met de prijs vandoor.
'Sticker je gezond' ging er met de prijs vandoor. Foto: Facebook Miriam Haagh

Studenten denken mee over gezond Breda: 'Zet stickers op producten om ongezonde keuzes herkenbaar te maken'

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Bredase leerlingen uit het voorgezet onderwijs, MBO en HBO hebben de afgelopen vier maanden samengewerkt aan de challenge 'Hoe word ik gezond 100?'. Uit de vier creatieve ideeën kwam 'Sticker je gezond', die bewustwording wil creëren, als winnaar uit de bus. 

Twintig scholieren van het Curio Prinsentuin van Cooth, het Newman College, het Vitalis College en Avans Hogeschool werkte de afgelopen vier maanden samen aan de challenge 'Hoe word ik gezond 100?'. De groepjes hebben onder andere veldonderzoek gedaan en met inwoners van de stad gesproken. Zorgpartners zoals Amphia, Thebe en de GGD hebben als experts met de groepjes meegedacht. Deze samenwerking heeft in vier creatieve en innovatieve oplossingen geresulteerd: de app 'Ga voor gezond', het bedrijf 'Samen Fit', 'sticker je gezond' en de website 'Blue Living'. 

Bewustwording
Volgens Helma van Zundert, manager Amphia Academie zouden alle vier de ideeën een top programma op landelijk niveau kunnen zijn. Toch werd 'Sticker je gezond' als winnaar uitgeroepen. "Reden dat we het idee 'Sticker je gezond' de eerste prijs hebben gegeven is dat ze zich met name richten op bewustwording. Ze willen mensen door middel van stickers op producten bewust maken wat het eten van (on)gezonde voeding betekent. Denk bijvoorbeeld aan een sticker op een blikje frisdrank waarop staat aangegeven hoeveel minuten je moet fietsen om de calorieën te verbranden. Bovendien is dit idee redelijk snel uit te voeren." 

Miriam Haagh, wethouder gezondheid, moedigt dit soort samenwerkingen aan. “Mensen uit de stad laten meedenken over oplossingen voor de toekomst. Dat is een van de doelstellingen van Breda. Dat vragen we aan inwoners, professionals, ondernemers, onderwijsinstellingen maar ook aan studenten. Dat levert niet alleen verfrissende en vernieuwende ideeën op maar zorgt er ook voor dat studenten zich meer betrokken voelen bij de stad en in dit geval bij onze uitdaging om zo gezond mogelijk te blijven.”