Afbeelding
Foto: Michel Claessens

Handen uit de mouwen tijdens NLdoet: ‘We doen dit uit liefde voor de club’

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - Bredase vrijwilligers hebben vrijdag de handen uit de mouwen gestoken tijdens NLdoet. Onder andere bij Atletiek Vereniging Sprint zijn er vrijwilligers aan de slag gegaan. “We doen het uit liefde voor de club,” aldus coördinator Henk Biggelaar.

Over de opkomst heeft Henk geen klachten. “We hebben acht mensen en dat is netjes. We moeten er ook geen honderd hebben, anders lopen we elkaar alleen maar voor de voeten.” Het plan is om vandaag het clubgebouw goed schoon te maken, het krachthonk op te knappen en indien het weer meezit nog wat schilderwerk te verrichten. Volgens Henk zijn dit allemaal zaken waar ze normaal niet aan toe komen. “Normaal zit het hier altijd vol en dat maakt het lastig om dit te doen. Met deze middag maken we het clubgebouw weer netjes en dat vinden we belangrijk. De gasten die hier komen zijn onze sporters en onze sporters moeten wel in een fijne omgeving kunnen zitten,” aldus Henk.

Vaste groep vrijwilligers

De mensen die vandaag zijn komen helpen behoren tot de vaste groep vrijwilligers. Henk is zelf al ruim 30 jaar actief als vrijwilliger bij Sprint. “Ik heb bij Sprint al van alles gedaan. Ik heb gewerkt als trainer maar ook als voorzitter van verschillende werkgroepen,” vertelt Henk. Volgens hem is het vrijwilligerswerk ook gewoon leuk om te doen. “We zijn gezellig met elkaar bezig en buiten het harde werken is het ook best ontspannend.”


Vrijwilligers NLdoet bij AV Sprint - Michel Claessens

Dit jaar heeft er zich niemand van buiten aangemeld om te helpen maar volgens Henk is dat geen ramp. “We zijn met ons eigen ploegje en we weten wat er te doen is, dus dat is wel fijn.” Volgens Henk hebben ze het geluk dat er in een grote vereniging zoals Sprint altijd wel wat mensen te vinden zijn die willen helpen. “Hier en daar komen we wel eens wat handen tekort maar over het algemeen hebben wij best veel vrijwilligers,” aldus Henk.

Meer jongeren

Toch is het niet zo dat hulp van buiten niet welkom zou zijn. “Als er zich vrijwilligers melden hebben we ze heel graag. Vrijwilligers hebben we nooit genoeg,” vertelt Henk. Hij hoopt vooral dat er meer jonge vrijwilligers bij komen. “Bijvoorbeeld voor de klusploeg, daar is iedereen 65 of ouder.” Ook vandaag ligt de gemiddelde leeftijd erg hoog, de jongste van de aanwezigen is 67 jaar. Bij Sprint sporten veel jonge mensen, maar slechts weinigen zijn ook actief in de vereniging als vrijwilligers. Henk heeft er wel begrip voor. “Ze hebben het te druk. Werken, sporten, ontspannen en dan ook nog vrijwilligerswerk is te veel.” Al voegt daar iemand wel meteen scherp aan toe: “Maar Henk, wij hebben dat toch ook jarenlang gedaan.”