Vorig jaar was 88 procent van de baby’s in Breda gevaccineerd tegen kinkhoest.
Vorig jaar was 88 procent van de baby’s in Breda gevaccineerd tegen kinkhoest. Foto: Unsplash

Ruim 100 meldingen van kinkhoest in Breda sinds juni 2023

Door: Olaf Knook Algemeen

BREDA - Het aantal meldingen van kinkhoest in Breda is de afgelopen maanden hard gestegen. Tot nu toe zijn er dit jaar 48 meldingen bij de GGD West-Brabant binnengekomen, terwijl dat er vorig jaar 58 waren. Van mazelen waren er slechts twee meldingen in 2023. Daarnaast ziet de gemeente een daling in de vaccinatiegraad bij baby’s.

D66 had vragen gesteld aan het college over het aantal meldingen van kinkhoest en mazelen in Breda. Ook wilde de fractie meer informatie over de vaccinatiegraad bij baby’s. Het college heeft inmiddels navraag gedaan bij GGD West-Brabant en RIVM. Vorig jaar waren er 58 meldingen van kinkhoest en dit jaar zijn er al 48 meldingen gedaan. Dit brengt het aantal meldingen van kinkhoest op 106 in Breda. In juni 2023 kwam vorig jaar de eerste melding binnen.

De gemeente verwacht wel dat de cijfers voor kinkhoest een onderschatting zijn. “Niet alle patiënten gaan naar een dokter, waardoor een melding uitblijft.” Voor mazelen zijn twee meldingen in oktober en november vorig jaar binnengekomen. Deze cijfers beschouwt het college wel als reëel.

Dalende vaccinatiegraad

In 2023 was bijna 89 procent van de baby’s in Breda gevaccineerd tegen kinkhoest en ruim 87 procent tegen mazelen. De gemeente ziet een daling ten opzichte van voorgaande jaren. “Die is deels te verklaren, doordat meer ouders ervoor kiezen om hun kind anoniem te laten vaccineren en deze cijfers niet meetellen voor de vaccinatiegraad”, laat het college weten.

Sinds 1 januari 2022 worden anonieme vaccinaties niet meer opgenomen in de percentages. Een anonieme vaccinatie houdt in dat een kind wel een vaccinatie krijgt, maar de ouders geen toestemming geven om deze informatie te delen met het RIVM. Hierdoor zijn de percentages mogelijk lager dan de werkelijke vaccinatiegraad, aangezien het aantal anonieme vaccinaties niet wordt meegerekend.