Afbeelding
Foto: Rob van Loenhout

Rob is helemaal weg van blokarten en doet volgende week mee aan het WK

Door: Michel Claessens Algemeen

PRINSENBEEK - Met grote snelheid en de wind in je zeil over het strand racen; dat is precies wat velen aantrekt tot blokarten. Ook Rob van Loenhout uit Prinsenbeek is helemaal weg van de sport. “Het leuke is de snelheid en de adrenalinekick die je ervan krijgt”, vertelt Rob. Volgende week vertrekt Rob naar Amerika waar hij mee gaat doen aan het WK Blokart.

Blokarten is een sport die uit Nieuw-Zeeland komt en wereldwijd wordt beoefend. Ook in Nederland neemt de sport in bekendheid toe. “Blokartclinics zijn erg populair, bijvoorbeeld als bedrijfs- of groepsuitje. Drie jaar geleden heb ik zelf zo’n clinic gedaan en ik vond het toen zo leuk dat ik meteen zelf een Blokart heb gekocht”, legt Rob uit.

Oefenen op het vliegveld

Een blokart is een driewielige kart met een zeil. Dit zeil vangt de wind op en drijft zo de blokart aan. De snelheid van je blokart is sterk afhankelijk van de wind, maar doorgaans worden er snelheden van 40-50 kilometer per uur mee bereikt. “Het leuke aan de sport is toch echt de snelheid waarmee je over het strand racet en de adrenalinekick die je daar van krijgt.”

Toen Rob als enthousiaste amateur begon, is hij ook lid geworden van de Blokart Club Nederland. Deze vereniging is opgezet door liefhebbers van blokarten en zet zich in om de mensen die de sport beoefenen samen te brengen. Dit doen ze onder andere door het organiseren van verschillende clubactiviteiten. “We oefenen vaak op het strand maar ook op vliegvelden. Het is lekker om buiten actief bezig te zijn en het is ook een hele hechte gemeenschap.”

De tekst gaat verder onder de foto


Blokarten op het strand - Foto: Rob van Loenhout

Wereldkampioenschap Blokart

Via de Blokart Club Nederland is Rob ook wedstrijden gaan rijden en ondertussen heeft al aan verschillende races in binnen- en buitenland meegedaan. “Ik heb bijna alle races waar ik aan heb meegedaan gewonnen. Het EK was eigenlijk de eerste keer dat ik niet won, toen werd ik vierde”, legt hij uit. Tijdens een blokart wedstrijd rijden de racers tussen twee punten op en neer. Deze punten liggen tussen de 1200 en 1600 meter uit elkaar. Volgende week doet Rob mee aan het WK Blokart dat georganiseerd wordt op een droog meer in Amerika. “Ik hoop op het WK een podiumplaats te bemachtigen, maar ik betwijfel of dat realistisch is.” 

Het WK vindt plaats van 2 tot 12 april en er doen ongeveer 100 deelnemers mee in verschillende categorieën. De deelnemers worden ingedeeld op basis van het gewicht van hun blokart en hun klassement. “Het blokarten kent twee klassementen. Ik doe zelf mee in de productieklasse, dat is het instapniveau. Daarnaast heb je de Performanceklasse die meer voor gevorderden is. Ik wil na het WK de overstap maken naar de Performanceklasse.”

Een toegankelijke sport

Rob vertelt dat blokarten een toegankelijke sport is die geschikt is voor jong en oud. “Ik zit bij de Blokart Club Nederland en bij ons in de club loopt de leeftijd van 12 tot 76 jaar. Ook voor mensen met een beperking is deze sport goed te beoefenen.” Ondanks de groeiende populariteit van het blokarten is de Blokart Club nog dringend op zoek naar leden. “Ik denk dat mensen ons gewoon niet zo goed weten te vinden.”