Afbeelding
Foto: Zut Mon Sac

Bredase kunstenaars halen duizenden euro’s op voor unieke printer

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Het is het Bredase kunstcollectief Zut Mon Sac gelukt om duizenden euro’s in te zamelen om een risoprinter naar de stad te halen. Er werd ruim 9000 euro gedoneerd. 

In Breda is een grote kunstenaarsgemeenschap, maar er was geen risoprinter publiek toegankelijk. En daar moest verandering in komen, vond kunstcollectief Zut Mon Sac. Zij startten een crowdfunding, en met veel succes. Het streefbedrag is ruimschoots gehaald.

Wat is een risoprinter?
Een risoprinter werkt op basis van een zeeftechniek, vergelijkbaar met een zeefdruk maar dan dus in een printer. “Hij brengt een ontwerp door middel van een dunne laag was aan op een master, en die komt vervolgens via de inktrol terecht op het papier. Voor het drukken maakt de risoprinter gebruik van speciale Japanse rijstinkt, die op basis van sojabonen is gemaakt. Deze inkt is grotendeels op waterbasis, waardoor het een duurzame techniek is zodat wij de aarde er niet mee slopen. Deze manier van drukken produceert hele heldere, uitgesproken kleuren. De inkt wordt door kleine gaatjes gedrukt, waardoor niet alleen de kleuren helder en levendig zijn, maar ook een unieke textuur ontstaat in de prints”, legt Zut Mon Sac uit.

“In Breda is een grote kunstenaarsgemeenschap, maar er is geen risoprinter publiek toegankelijk. Wij zullen de eerste zijn in Breda en een van de weinige plekken in Brabant zijn waar iedereen kan komen riso printen. Mensen kunnen bij ons workshops volgen en gebruik maken van de risoprinter. Een risoprinter is geschikt voor meerdere kunstdisciplines, en dus kunnen multidisciplinaire kunstenaars er gebruik van maken. Een riso printer is duurzaam.We kunnen publicaties, zines en ander drukwerk uitgeven, zowel van onszelf als voor anderen.We brengen mensen met een gedeelde interesse in drukwerk bijeen, waardoor een gemeenschap ontstaat!”, schreef het collectief op haar crowdfundingpagina. En die boodschap werd gehoord. Binnen twee weken was het streefbedrag binnen. De printer, die Zut Mon Sac Riso Rinus heeft genoemd, kan dus gehaald worden.

De teller staat nu op ruim 9000 euro. Zut Mon Sac heeft het streefbedrag nu verhoogd van 8795 euro naar 9675 euro om ook een extra inktdrum te kunnen kopen. Doneren is dus nog steeds mogelijk. 

Zut Mon Sac is enorm blij met alle donaties. “Wij zijn compleet verrast dat we binnen 2 weken de 100% hebben behaald! Dat betekent dat Riso Rinus een feit is en dat we kunnen gaan printen! Super bedankt voor de donaties!”